Novi tečaj Srca - Otvorena znanost i licenciranje rezultata znanstvenih istraživanja

29. 1. 2024.

U ponudi obrazovnih programa Srca dostupan je novi tečaj na temu otvorene znanosti. Tečaj pod nazivom Otvorena znanost i licenciranje rezultata znanstvenih istraživanja nalazi se u kategoriji Platforme, alati i dobre prakse u životnom ciklusu istraživanja na LMS-u Srca. Tečaj je namijenjen istraživačima, knjižničarima, studentima i nastavnicima iz akademske zajednice te svima koji su zainteresirani za teme otvorene znanosti, istraživačkih podataka i licencija.

Sadržaj tečaja podijeljen je u tri cjeline, otvorena znanost, rezultati znanstvenih istraživanja i pravovremena objava te licenciranje rezultata znanstvenih istraživanja. Cjelina Otvorena znanost bavi se načelima otvorene znanosti te prednostima provedbe otvorene znanosti i istraživanja na znanstvenim ustanovama. Rezultati znanstvenih istraživanja i pravovremena objava bavi se pojmovima laboratorijskih bilježnica i tijeka rada (engl. workflow) kao jednim od primjera rezultata znanstvenih istraživanja. Treća cjelina Licenciranje rezultata znanstvenih istraživanja bavi se otvorenim licenciranjem i važnošću licenciranja svih vrsta rezultata znanstvenih istraživanja.

Upis i trajanje tečaja nisu vremenski ograničeni te polaznici tečaj mogu pohađati vlastitim tempom.

Sve cjeline tečaja istovremeno su otvorene, a polaznici mogu prolaziti kroz sve cjeline tečaja redom ili pregledati samo dijelove tečaja koji ih zanimaju. Po završetku tečaja polaznicima koji su pregledali sve cjeline i prošli sve provjere znanja dodjeljuje se potvrda o završenom tečaju i digitalna značka. Svi polaznici tečaja Otvorena znanost i licenciranje rezultata znanstvenih istraživanja stječu digitalne kompetencije iz područja informacijska i podatkovna pismenost, komunikacija i suradnja, stvaranje digitalnog sadržaja i sigurnost prema Europskom okviru digitalnih kompetencija za građane.