Obrazovne aktivnosti Srca u 2022. godini

30. 1. 2023.

U 2022. godini Srce je proslavilo 50. godišnjicu početka provođenja obrazovnih aktivnosti. Obrazovne aktivnosti Srca je u jubilarnoj godini pohađalo 9346 polaznika.

Najveći broj polaznika odabrao je tečajeve za samostalno učenje, njih 7537. Polaznici tečajeva za samostalno učenje najveći interes u 2022. godini iskazali su za pohađanje tečaja „Autorstvo, citiranje i plagiranje; što, kako, zašto? (A505)“. Njih 533 upisalo je spomenuti tečaj, a 98,23 % zadovoljno je stečenim znanjem na tečaju.

Uz tečajeve za samostalno učenje, Srce u ponudi ima tečajeve i radionice koji se provode uz vodstvo predavača, uživo u učionicama Srca ili online putem sustava za webinare. Tečajevi omogućavaju kvalitetno i raznovrsno obrazovanje i usavršavanje u području informatičke pismenosti, korištenja računala, interneta, osnovnih i naprednih aplikacija te IT alata.  Također, Srce provodi i obrazovne aktivnosti koje polaznicima omogućavaju stručna i specijalizirana znanja za uporabu resursa, platformi i informacijskih sustava Srca u okviru Webinara Srca.

Od jeseni je u Srcu ponovno moguće pohađati tečajeve Linux akademije. Tečajevi su namijenjeni svima koji žele postati sistemski inženjeri iz područja Linuxa te naprednim korisnicima koji žele bolje upoznati Linux.

U prošloj godini održano je više od 1500 školskih sati nastave u obliku 127 tečajeva i radionica te 17 webinara. Kvalitetu obrazovnih aktivnosti prepoznali su polaznici kojih je svake godine sve više.

U 2022. godini, više od 1800 polaznika sudjelovalo je na obrazovnim aktivnostima Srca uz vodstvo predavača, a prosječna ocjena za obrazovne aktivnosti bila je 4,79. Uz kvalitetne obrazovne aktivnosti, Srce se može pohvaliti i stručnim predavačima koji su u prošloj godini ocijenjeni prosječnom ocjenom 4,89.

Sljedeće će godine Srce obilježiti 10 godina od početka sustavnog objavljivanja online tečajeva, priručnika i drugih obrazovnih materijala u otvorenom pristupu koji su rezultat rada zaposlenika Srca. Poticanjem otvorenog obrazovanja i postavljenjem obrazovnih sadržaja u otvoreni pristup, obrazovanje postaje dostupno svakome i u svakom trenutku. U prošloj godini preuzeto je više od 200 000 obrazovnih materijala koji su objavljeni u otvorenom pristupu na web stranicama Srca.

Kako bismo polaznicima olakšali samostalno učenje, nadogradili smo sustav za online tečajeve Srca na inačicu Moodle 4.0. Nova inačica sustava Moodle horizontalnom navigacijom olakšava snalaženje i rad u sustavu te pruža bolju preglednost sadržaja. Pristup virtualnom okruženju dostupan je i besplatan svima, a korisnici se mogu prijaviti putem NIAS-a (sustav e-Građani), svojim elektroničkim identitetom u sustavu AAI@EduHr ili otvaranjem lokalnog korisničkog računa.

Daljnjom organizacijom obrazovnih aktivnosti, objavom novih obrazovnih sadržaja i stalnim unaprjeđenjem sustava za e-učenje nadamo se potaknuti razvoj digitalnih kompetencija što većeg broja korisnika.