Održan Dan digitalne transformacije Sveučilišta u Zagrebu

4. 10. 2023.

Srce sudjelovalo u panel raspravi „Pametno sveučilište: vizija za 2030.“ u okviru programa Dana digitalne transformacije Sveučilišta u Zagrebu koji se održao 3. listopada 2023.

Na Sveučilištu u Zagrebu, u utorak 3. listopada održan je Dan digitalne transformacije Sveučilišta u Zagrebu tijekom kojeg su okupljeni sudionici razgovarali o budućnosti znanosti i obrazovanja.

Digitalna transformacija nužan je preduvjet za razvoj gospodarstva i društva u cjelini, a akademska zajednica ima ključnu ulogu u aktivnoj provedbi digitalne transformacije, kako u području visokoga obrazovanja, tako i u širem društvenom kontekstu.

Sveučilište u Zagrebu, svjesno svoje odgovornosti i uloge u provedbi digitalne transformacije, organiziralo je Dan digitalne transformacije Sveučilišta u Zagrebu kako bi istaknulo važnost ove sveobuhvatne reforme. Skup je održan na početku nove akademske godine 2023./2024. u kojoj će poseban fokus Sveučilišta biti usmjeren prema razvoju digitalnih vještina.

Nakon uvodnih izlaganja održana je i panel rasprava „Pametno sveučilište: vizija za 2030.“ u kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, prorektor za poslovanje i digitalizaciju Sveučilišta u Zagrebu, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Ivan Marić, ravnatelj Sveučilišnoga računskoga centra Sveučilišta u Zagrebu, Hrvoje Puljiz, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ivan Hećimović, direktor Alternativnih kanala Zagrebačke banke.

Tijekom rasprave sudionici su se složili da je suradnja svih ključnih dionika neophodna u usmjeravanju i studenata i nastavnika prema novim tehnologijama i inovativnim načinima njihove uporabe. Ravnatelj Srca Ivan Marić pritom je istaknuo važnost nedavno završenog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) koji je osigurao napredne računalne, spremišne i mrežne resurse neophodne za daljnju digitalnu transformaciju hrvatske znanosti i visokog obrazovanja te provedbu međunarodno relevantnih istraživanja. Također naglasak je stavljen i na važnost razvoja digitalnih kompetencija kako bi svi uključeni mogli adekvatno koristiti tehnologije i resurse koji su im dani na raspolaganje, a u tome Srce s dugogodišnjom tradicijom provedbe obrazovnih programa ima ključnu ulogu.