Održan nacionalni informativni dan programa Obzor Europa

25. 5. 2023.

Predstavljene su osnovne karakteristike programa Obzor Europa, nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU-a te akcije širenja sudjelovanja i jačanja Europskog istraživačkog prostora.

Nacionalni informativni dan programa Obzor Europa okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije održan je 24. svibnja 2023. godine u Mozaik Event Centru u Zagrebu.

Događaj su zajedno organizirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU), Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce).

Informativni dan bio je prvenstveno namijenjen potencijalnim prijaviteljima na natječaje programa Obzor Europa. Svrha mu je bila dati opći pregled mogućnosti ovog Programa te ključne informacije vezane uz njegova područja, uz upućivanje na daljnje usluge koje nacionalna potporna struktura nudi prijaviteljima u svrhu razvoja njihovih projektnih prijedloga.

U prvome dijelu informativnog dana predstavljene su osnovne karakteristike Programa, nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU-a te akcije širenja sudjelovanja i jačanja Europskog istraživačkog prostora, a uslijedile su prezentacije iskustva evaluatora projektnih prijava te predstavljanje uspješnih projekata SELINA (Hrvatski šumarski institut), AloTwin (Fakultet elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu) i RITHMS (RiniGARD d.o.o.), koji su trenutno u fazi provedbe.

U drugom dijelu događanja održano je šest paralelnih sesija na kojima su predstavljena tematska područja Programa. Srce u programu Obzor Europa sudjeluje u području Klaster 4 – Digitalizacija, industrija i svemir. Predstavnik Srca Vlatko Grabovica, nacionalna osoba za kontakt za područje digitalizacije sudjelovao je u sesiji za klaster 4 tijekom koje je predstavljen Strateški plan, tematska područja, očekivani učinci i destinacije u Radnom programu kojima će se ti učinci ostvariti, tehnologije razvoja i tehnologije za ubrzavanje gospodarskih i društvenih tranzicija, europska partnerstva te nadolazeći pozivi za dostavu projektnih prijedloga.

Sve dodatne informacije o programu Obzor Europa i smjernice za rad dionika nacionalnog sustava podrške nalaze se na portalu Obzor Europa, a više o Nacionalnom informativnom danu na stranicama Obzor Europa.