Okrugli stol „Postani i TI, djevojka IT“

27. 4. 2023.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva na koordinira provedbu Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu kojom se Hrvatska uz ostale potpisnice obvezala poticati aktivnu i važnu ulogu žena u digitalnom društvu te doprinijeti postizanju ravnopravnosti spolova u području IT-a kroz suradnju s javnim i privatnim sektorom te civilnim društvom.

Zbog toga je u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova 27. travnja 2023. godine organizirao virtualni okrugli stol „Postani i TI, djevojka IT“ na kojem je sudjelovala Petra Kvočić, sistem administratorica iz Srca. Okrugli stol je bio namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem promocije zanimanja u području IT-a. Ostale panelistice su bile: Ana-Marija Petric, voditeljica odjela za istraživanja, Legit Software; Antonija Kranjčina, dizajnerica video igara, OUTFiT7; Paula Štancl, bioinformatičarka, Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Nataša Kapov, članica Uprave, Lemax; Lea Perić, osnivačica, startup Xoink te Izabela Vrtar, novinarka i urednica kao moderatorica panela.

Tijekom panela Petra Kvočić je naglasila kako je rad u Srcu rad za dobrobit zajednice te kako razne usluge koje Srce nudi olakšavaju svakodnevni život studentima, nastavnicima, ali i znanstvenicima i istraživačima. Između ostalog opisala je svoj posao i prednost rada u IKT sektoru koja je brzorastuća grana industrije u kojoj je potrebno kontinuirano učiti i razvijati svoju stručnost.

Srce kao dio IKT industrije trudi se maksimalno poticati žene u digitalnom svijetu, što potvrđuju i sljedeći podaci:

  • Od ukupno 170 zaposlenika njih 40, 6 % su žene od kojih je njih 52,2 % završilo jedan od STEM fakulteta (VŠS ili VSS).
  • Na upravljačkim razinama među 53 voditelja žene imaju udio od 41,5 %, dok u samoj Upravi Srca imamo 50 % žena.

Ovi podaci stavljaju Srce iznad hrvatskog prosjeka jer prema podacima SDURDD-a žene čine tek 14,3 % zaposlenih u IKT sektoru u Hrvatskoj.

Za kraj okruglog stola panelistice su preporučile budućim djevojkama IT-a da nikad nije kasno započeti s karijerom u IKT sektoru i pronaći svoju nišu unutar IKT-a.