Otvorena vrata EU projekata u Srcu – HR-ZOO

30. 6. 2023.

Srce se s ponosom uključilo u obilježavanje desete godišnjice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Tom prilikom smo danas, 30. lipnja 2023., otvorili vrata svojih podatkovnih centara u Zagrebu, Osijeku i Splitu svim zainteresiranim posjetiteljima, a onima koji žele znati više o naprednom računanju smo održali radionicu „Računajte sa Supekom i Vrančićem“.

Zainteresiranim sudionicima smo ponudili vođene obilaske podatkovnih centara tijekom kojih su saznali više o strateškom projektu Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak HR-ZOO, koji je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i čiji rezultati omogućuju digitalnu transformaciju visokog obrazovanja i znanosti u RH.

HR-ZOO projektom izgrađena je nova generacija nacionalne infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja. Složeno je to i integrirano okruženje koje se sastoji od skupa računalnih i spremišnih resursa smještenih u pet podatkovnih centara u četirima sveučilišnim gradovima međusobno povezanih širokopojasnim međugradskim vezama.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 26 milijuna eura, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti brojne tehničke sustave kojima su opremljeni podatkovni centri, a osiguravaju pouzdan rad naprednih IKT resursa, zatim čvorište servisne mreže akademske i istraživačke mreže CARNET koja povezuje podatkovne centre u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu prijenosnim kapacitetima od 100 Gbit/s te nove računalne resurse nazvane po hrvatskim znanstvenicima - najjače superračunalo u Hrvatskoj – „Supek“, resurs za napredno računanje u oblaku „Vrančić“ te resurs za virtualne podatkovne centre „Štampar“.

Superračunalo „Supek“ pruža znanstvenicima vrhunsku računalnu okolinu te osigurava mogućnosti za istraživanja neizvediva na standardnoj računalnoj opremi. Računarstvo visokih performansi (engl. High-performance computing HPC) omogućava izvođenje korisničkih aplikacija s vrlo visokim zahtjevima za performansama i kapacitetom različitih računalnih resursa – procesorskih jezgri, ubrzivača poput grafičkih procesora, radne memorije, spremišta te mrežne povezanosti. Namijenjena je prvenstveno za velike paralelne aplikacije koje za izvođenje zahtijevaju veliku količinu procesorskih jezgri povezanih brzom mrežom malog kašnjenja.

Napredno računanje u oblaku „Vrančić“ namijenjeno je znanstvenicima koji trebaju prilagodljiv, elastičan i svestran računalni resurs koji je sposoban zadovoljiti raznovrsne zahtjeve različitih znanstvenih područja. Za rješavanje mnogih problema potrebne su godine računanja i zahtijevaju računalno okruženje koje isporučuje velike količine računalne snage tijekom dugog razdoblja. Takvo okruženje naziva se napredno računanje u oblaku, koje pokušava riješiti problem koliko zadataka se može riješiti u nekom zadanom vremenu. S resursom „Vrančić“, korisnici mogu pokrenuti više kopija svog softvera istovremeno na mnogo različitih računala. Ono što je prije moglo trajati tjednima na jednom računalu sada traje samo nekoliko sati na ovom resursu.

Uz obilaske podatkovnih centara, održana je i radionica „Računajte sa Supekom i Vrančićem!“ na kojoj je predstavljena usluga Srca Napredno računanje namijenjena istraživačima koji u svom radu koriste ili planiraju koristiti tehnologije naprednog računanja za rješavanje resursno zahtjevnih izazova.

Slike posjetitelja

 

Posjetitelji u podatkovnom centru HR-ZOO ZG2 u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj

Posjetitelji u podatkovnom centru HR-ZOO ST