Predstavljen projekt CroQCI

7. 5. 2024.

Projekt Hrvatska kvantna komunikacijska infrastruktura – CroQCI predstavljen je 7. svibnja 2024. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Projekt predstavlja temelj za izgradnju moderne infrastrukture koja će zaštititi nacionalnu kritičnu infrastrukturu od novih kibernetičkih prijetnji. Jedan od ciljeva projekta CroQCI je integracija u širu europsku kvantnu komunikacijsku infrastrukturu.

Na događaju u organizaciji CARNET-a, Srce je predstavilo svoje aktivnosti u sklopu projekta koje su vezane uz temu obrazovanja, odnosno izrade obrazovnih materijala i održavanja obrazovnih aktivnosti na temu kvantnih tehnologija s naglaskom na kvantnu komunikacijsku infrastrukturu. Osim obrazovanja Srce je predstavilo i svoju studiju slučaja koja se odnosi na unaprijeđenu sigurnost distribuirane pohrane podataka korištenjem tehnologije kvantne distribucije ključa i post-kvantne kriptografije.

Projekt CroQCI predstavljen je u sklopu tri panela na kojima su sudionici događanja dobili osnovne informacije o strukturi i glavnim elementima projekta, a razgovaralo se i o dvije važne teme - trenutačnim i budućim kibernetičkim prijetnjama te kako nam rješenja temeljena na kvantnoj tehnologiji mogu pomoći u njihovom rješavanju.

Nacionalni CroQCI konzorcij sastavljen je od ključnih nacionalnih istraživačkih i znanstvenih institucija, ustanova visokog obrazovanja, javnih ustanova i javnih poduzeća. Nositelj, odnosno koordinator projekta je CARNET, uz znanstveno vodstvo Instituta Ruđer Bošković. Partnerske organizacije su Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu - Srce, Institut za fiziku Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Odašiljači i veze d.o.o.(OIV) i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

*Izvor fotografije CARNET-ov LinkedIn profil