Srce na trećoj DARIAH-HR konferenciji predstavilo podršku koju pruža znanstvenicima i istraživačima

27. 10. 2023.

U Srcu se od 25. do 27. listopada održala treća međunarodna DARIAH-HR konferencija „Digital Humanities & Heriatge“ u organizaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te Srca kao domaćina konferencije.

Treća međunarodna DARIAH-HR konferencija „Digital Humanities & Heriatge“ u organizaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te Srca kao domaćina konferencije održala se u Srcu od 25. do 27. listopada 2023. godine. Konferencija je namijenjena znanstvenicima iz humanističkih i društvenih područja te umjetnosti, kao i stručnjacima za informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, ponajviše onima koje zanima uporaba digitalnih tehnologija u kontekstu arhivistike, bibliotekarstva i upravljanja muzejskim kulturnim resursima.

Prilikom službenog otvaranja konferencije u uvodnom obraćanju dr. sc. Koraljka Kuzman Šlogar, nacionalna koordinatorica DARIAH-HR istaknula je kako DARIAH-HR već skoro deset godina promiče i povećava svijest o digitalnoj umjetnosti i humanistici te da digitalne tehnologije mogu biti snažan alat za očuvanje kulturne baštine i istraživanje u navedenim područjima, ali i potaknuti na interdisciplinarnu suradnju.

U ime Srca prisutnima se obratio ravnatelj Srca Ivan Marić i naglasio misiju Srca, a to je suradnja i stvaranje usluga za zajednicu. Istaknuo je kako je suradnja DARIAH-HR-a i Srca jedan od uspješnih primjera koji traje od uspostave DARIAH-HR 2013. godine, kao prvog Konzorcija europskih istraživačkih infrastruktura (ERIC) u Hrvatskoj.

U programu drugog dana konferencije stručnjaci Srca predvođeni ravnateljem Ivanom Marićem predstavili su način na koji Srce svojim sustavima i uslugama pruža podršku istraživačima i znanstvenicima tijekom cijelog životnog ciklusa istraživačkih podataka, podržavajući pri tome načela otvorene znanosti.

Okupljenima su predstavljeni sustavi Srca za sigurnu pohranu i razmjenu istraživačkih podataka, napredni računalni resursi za njihovu obradu te Informacijski sustav znanosti RH – CroRIS, kao središnje mjesto koje osigurava sveobuhvatne, cjelovite i pouzdane informacije o svim elementima sustava znanosti u Republici Hrvatskoj. Također su predstavljeni rezultati inicijative za hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) te projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

Organizatori konferencije su Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te ICARUS Hrvatska.