Treća međunarodna konferencija Digital Humanities and Heritage

17. 10. 2023.

Treća međunarodna DARIAH-HR znanstveno-stručna konferencija Digital Humanities and Heritage održat će se od 25. do 27. listopada 2023. godine u Sveučilišnom računskom centru u Zagrebu. Organizatori konferencije su Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te ICARUS Hrvatska.

Podnaslov konferencije DHH2023, "Heritage Matters: Fostering Collaborative Infrastructure", obuhvaća širok spektar tema koje se tiču kulturne baštine i njezine digitalne transformacije. U fokusu je ove godine poticanje suradnje i razmjena znanja između različitih sektora, istraživača i stručnjaka koji dijele strast prema očuvanju i istraživanju bogatstva kulturnog nasljeđa.

Ravnatelj Srca Ivan Marić drugi je pozvani predavač na ovogodišnjoj konferenciji. On će se u svom predavanju pod nazivom Srce for Open Science: National e-infrastructure and digital services osvrnuti na povezanost nove, moderne e-infrastrukture i superračunala „Supek“ i istraživanja u području očuvanja kulturne baštine i upotrebe digitalnih tehnologija u arhivistici, bibliotekarstvu i očuvanju kulturne baštine i njene digitalne transformacije.

Posebna je zanimljivost da će ove godine pozvano predavanje održati nova članica uprave DARIAH-EU konzorcija, Agiatis Benardou. Naslov njezina predavanja je Unearthing the Past in a Digital Age: Decoding User Needs and Expectations in Archaeology and Cultural Heritage. Govorit će o pristupima usmjerenima na korisnike digitalnih tehnologija u kontekstu arheologije i kulturne baštine te o ulozi korisnika u oblikovanju učinkovitih i održivih digitalnih metodologija za očuvanje i razumijevanje kulturne baštine.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a sve prezentacije će biti moguće pratiti uživo ili online. Više informacija o programu, izlagačima i radionicama, kao i link za registraciju nalazi se na web stranici konferencije