Zajednica u Srcu raspravljala o ISVU-u i ZVOZD-u

16. 2. 2023.

Razgovori u Srcu o novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (ZVOZD) i ISVU-u okupili su brojne zainteresirane sudionike 15. veljače. Aktivnom i produktivnom raspravom okupljenih usuglašeni su prioriteti prilagodbe Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) prema odredbama novog Zakona.

srce i zajednica logoNo, budući da ovaj sustav za podršku administraciji i poslovanju visokih učilišta sa studentima koristi veliki broj visokih učilišta te se koristi za  potrebe različitih studijskih programa i znanstvenih područja, bio je izazov utvrditi koji su točno prioriteti prilagodbe ISVU-a.

U raspravi su se istaknule teme promjene naziva razine studija i njene posljedice na izdavanje dokumenata kao što su to diplome, dopunske isprave o studiju ili uvjerenja o ujednačavanju stečenog naziva. Naime, stupanjem na snagu ovoga Zakona došlo je do promjene naziva razina studija kojoj se visoka učilišta, a time i ISVU moraju prilagoditi. Pomoćnik ravnatelja Srca dr. sc. Ognjen Orel, istaknuo je okupljenima da će se u zajedničkom katalogu ISVU-a koji se koristi prilikom izdavanja potvrda o ujednačavanju naziva omogućiti i evidencija i dohvat povijesnih podataka za definirana vremenska razdoblja kako bi ustanove imale mogućnost izdavanja potrebnih potvrda poput duplikata prethodno izdanih diploma i drugih.

Tema ishoda učenja kolegija i njihovog eventualnog ocjenjivanja kao i tema studenata u izvanrednom statusu ukazale su na potrebu dodatnih uputa nadležnog Ministarstva te Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Jasne upute za primjenu odredbi Zakona potrebne su kako bi se mogle adekvatno napraviti izmjene informacijskog sustava prema definiranim zahtjevima te podržala primjena novih odredaba u praksi. Spomenuta je i tema mirovanja prava i obveza studenata kao i ažuriranje kataloga ISVU nazivlja koje je potrebno napraviti.

Na ovom druženju bilo je govora i o planiranim novitetima u ISVU u 2023. godini kao i o tek započetim projektima i svemu onome što će ti projekti donijeti u budućnosti. Istaknut je pritom projekt e-Sveučilišta kojeg koordinira CARNET, a u sklopu kojeg će Srce izgraditi novi Informacijski sustav evidencija u visokom obrazovanju (ISeVO) i Informacijski sustav za praćenje programskih ugovora (ISpPU). Novost je i promjena akademskih iskaznica za buduće studente koje će ujedno postati i Europske studentske iskaznice, te početak implementacije virtualnih studentskih iskaznica. S obzirom na doprinos Srca projektu uspostave europskih studentskih iskaznica studenti visokih učilišta u Hrvatskoj će među prvima u Europi imati mogućnost korištenja svojih akademskih iskaznica za vrijeme mobilnosti na drugim visokim učilištima u Europi.   

Više fotografija Razgovora o novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti i ISVU pogledajte u fotogaleriji, a za informacije o nadolazećim temama Razgovora u Srcu i prijave za sudjelovanje posjetite stranice Srce i zajednica.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali!