Webinar Kvantno potpomognuto impulsno računalo

10
Jun
10:00 - 11:00
Lokacija

online, putem sustava za webinare

vizual događanja

Pozivamo vas da nam se pridružite na webinaru „Kvantno potpomognuto impulsno računalo (Quantum-assisted Random Pulse Computer)“ koji će se održati 10. lipnja 2024. u 10 sati putem sustava za webinare Srca.

Webinar se održava u okviru projekta Croatian Quantum Communication Infrastructure (CroQCI), a organizator je Institut Ruđer Bošković.

Poveznica za prijavu na webinar je https://connect.srce.hr/croqci.

Računalo sa slučajnim impulsima (RPC) predstavlja treću računalnu paradigmu, uz dobro poznato digitalno računalo (DC) i kvantno računalo (QC). Ono je inspirirano funkcioniranjem neurona živih bića, ali na bitno različit način od klasičnih neuralnih mreža. Naročito je pogodno za rad u uvjetima visokog stupnja nepouzdanosti hardvera i šuma te brz matematički izračun niske točnosti, a sve to uz nisku potrošnju energije - vrlo slično onome u čemu su dobra, odnosno loša živa bića.

Otuda nada da bi RPC mogao biti snažan alat u umjetnoj inteligenciji (UI). U ovom predavanju bit će predstavljene osnovne ideje i sklopovi RPC-a kao i naš teorem o očuvanju entropije u procesu računanja.

Cilj projekta CroQCI je implementacija eksperimentalnih kvantnih komunikacijskih sustava i mreža, dopunjenih i integriranih nizom klasičnih sigurnih komunikacijskih tehnologija. To obuhvaća izgradnju i testiranje uređaja i sustava koji kombiniraju najbolja kvantna, postkvantna klasična i kvantno poboljšana rješenja.

Koordinator projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET), a projektni partneri su sljedeći: Institut Ruđer Bošković (IRB), Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar (SRCE), Institut za fiziku (IFZ), Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti (FPZ), OIV – Digitalni signali i mreže, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).

Više obrazovnih sadržaja na temu projekta CroQCI te općenito o kvantnim tehnologijama možete pronaći na VLE portalu projekta CroQCI.