CroQCI webinar: Podizanje svijesti o potrebi za kvantnom kriptografijom

28
Velj
13:00 - 13:45
Lokacija

online, putem sustava za webinare

U okviru projekta Croatian Quantum Communication Infrastructure (CroQCI), 28. veljače 2024. u 13:00 sati održat će se webinar na temu „Podizanje svijesti o potrebi za kvantnom kriptografijom“ koji organiziraju Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET.

Webinar će se održati putem sustava za webinare Srca, a poveznica za pristup webinaru je https://connect.srce.hr/croqci.

Izazovi održavanja kibernetičke sigurnosti informacijsko-komunikacijskih i mrežnih sustava rastu uslijed pojave novih vrsta kibernetičkih ugroza.

Kibernetički napadi mogu dovesti do krađa osobnih, financijskih i poslovnih podataka, računalnih prijevara, prisluškivanja elektroničkih komunikacija i kibernetičke špijunaže, a posljedice čine veliku štetu za pojedinca i društvo. Novi zahtjevi za unaprjeđenjem tehnologije u području zaštite od kibernetičkih ugroza doveli su do razvoja kvantne kriptografije u svrhu povećanja sigurnosti komunikacije.

Želite li saznati:

  • koji su trenutno aktualni trendovi u području kibernetičke sigurnosti,
  • zašto je dosadašnja kriptografija javnog ključa RSA ugrožena Shorovim algoritmom,
  • što je to kvantna kriptografija i zašto je važna,
  • kakav je njen razvoj i primjena,
  • što je to kvantna distribucija ključeva i koja je njena uloga u zaštiti komunikacije?

Pozivamo vas na webinar o aktualnim kibernetičkim rizicima i budućim trendovima kroz pregled posebno osjetljivih područja primjene sveprisutnih komunikacija u okruženjima kritične infrastrukture (industrija, promet, zdravstvo, i dr.) i predstavljanje hrvatskog razvojnog projekta u području zaštite komunikacije i kibernetičke sigurnosti u nadolazećoj kvantnoj eri kao što je projekt izgradnje Hrvatske kvantne komunikacijske infrastrukture - CroQCI.

Više obrazovnih sadržaja na temu projekta CroQCI te općenito o kvantnim tehnologijama možete pronaći na VLE portalu projekta CroQCI.

Cilj projekta CroQCI je implementacija eksperimentalnih kvantnih komunikacijskih sustava i mreža, dopunjenih i integriranih nizom klasičnih sigurnih komunikacijskih tehnologija. To obuhvaća izgradnju i testiranje uređaja i sustava koji kombiniraju najbolja kvantna, postkvantna klasična i kvantno poboljšana rješenja.

Koordinator projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET), a projektni partneri su sljedeći: Institut Ruđer Bošković (IRB), Pomorski Centar za Elektroniku (PCE), Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar (Srce), Institut za fiziku (IFZ), Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti (FPZ), Digitalni signali i mreže (OIV), Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).