Korištenje kontejnera na resursima za napredno računanje

istrazivanje

Opis radionice:

U okviru ove radionice sudionici će se upoznati s "Apptainer" sistemom kontejnerizacije te izgradnjom i korištenjem kontejnera na superračunalu „Supek". Kontejneri su zatvorene izolirane okoline nalik virtualnim strojevima koje sa sobom sadrže sve potrebne aplikacije i njihove ovisnosti. Kao takve, mogu se izrađivati i prenositi s jednog računala ili poslužitelja na drugo računalo ili poslužitelj, a uz to zadržati reproducibilnost.

Trajanje: 6 školskih sati

Način održavanja: uz vodstvo predavača uživo u učionici Srca ili putem sustava za webinare

Šifra radionice: R820

Detalji

Područja digitalnih kompetencija: 
Informacijska i podatkovna pismenost, Rješavanje problema

Razina digitalne kompetencije: 3

  • sadašnji i budući korisnici usluge Napredno računanje

radionica se održava ovisno o interesu polaznika

besplatno

telefon: +385 1 616 5165
e-mail: @email

radnim danom od 8:00 do 16:00

Sadržaj radionice: 

  • Virtualizacija
  • Apptainer sistem kontejnerizacije
  • Primjeri izgradnje i korištenja kontejnera na superračunalu "Supek"

Preduvjet za sudjelovanje: Posjedovanje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr i prethodno pohađanje radionice "Pristup i korištenje resursa Supek i Vrančić" za nove korisnike. Polaznici koji su već korisnici usluge Napredno računanje nisu obavezni pohađati radionicu "Pristup i korištenje resursa Supek i Vrančić".

Napomena: Nakon završetka radionice, u skladu s Pravilnikom o pohađanju obrazovnih programa Srca, polaznici stječu pravo na dobivanje potvrde o odslušanoj radionici i digitalne značke.

Područja i razine digitalnih kompetencija određene su prema Europskom okviru digitalnih kompetencija za građane (2022). Više informacija možete pronaći na javnoj wiki stranici Obrazovnih programa Srca.

Top tečajevi