OA i OER u Srcu

Sveučilišni računski centar (Srce) podržao je Hrvatsku deklaraciju o otvorenom pristupu pismom potpore (PDF, 185 KB) te potiče otvoreni pristup. Podržavajući načela otvorenog pristupa, Srce je 3. rujna 2014. usvojilo dokument Politika otvorenog pristupa (PDF, 859 KB).

U svibnju 2015. godine Srce je podržalo i Haašku deklaraciju o otkrivanju znanja u digitalnom dobu (The Hague Declaration on Knowledge Discovery in the Digital Age).

Nadalje, Srce doprinosi kulturi otvorenog pristupa održavanjem portala hrvatskih znanstvenih časopisa Hrčak, sustava Digitalnih akademskih arhiva i repozitorija Dabar te objavljivanjem online tečajeva, priručnika i drugih obrazovnih materijala koji su rezultat rada djelatnika Srca.

Sustav Agregator hrvatskih repozitorija i arhiva (ARA) još je jedna od usluga Srca kojom se podupire inicijativa za otvoreni pristup. U ovom se sustavu automatizirano prikupljaju pretraživi metapodaci hrvatskih repozitorija s implementiranom podrškom za protokol OAI-PMH. ARA je registrirana i na popisu usluga kojeg održava Open Archive Initiative.

Od 2004. godine Srce surađuje s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom na izradi Hrvatskog arhiva weba. Tad je pokrenut projekt uspostave sustava za preuzimanje i arhiviranje obveznog primjerka mrežnih publikacija (Digitalni arhiv mrežnih publikacija - DAMP) s ciljem trajnog čuvanja i osiguravanja pristupa građi i za buduće generacije.

U knjizi „Otvorenost u znanosti i visokom obrazovanju“ (Openness in science and higher education), objavljenoj 2018. godine, djelatnici Srca objavili su poglavlja:

Srce je krajem 2018. godine i početkom 2019. provelo anketiranje među nastavnicima vezano uz primjenu otvorenih obrazovnih sadržaja. Rezultati ankete dostupni su u dokumentu:
- Rezultati ankete o načinima učenja nastavnika te primjeni otvorenih obrazovnih sadržaja u procesu pripreme i održavanja nastave (PDF, 967 KB).

Osim kontinuiranog i sustavnog rada na promoviranju otvorenog pristupa te održavanju usluga koje omogućuju objavljivanje u otvorenom pristupu, Srce svake godine aktivno sudjeluje u međunarodnim inicijativama:

Međunarodni Tjedan otvorenog obrazovanja

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa

Year of Open 2017 logo Srce otvoreni pristup