Podrška otvorenom obrazovanju

Što je ova usluga?

Usluga Podrška otvorenom obrazovanju potiče sustavnu primjenu načela otvorenog obrazovanja, razvoj i primjenu otvorenih obrazovnih sadržaja i otvorenih obrazovnih praksi na ustanovama u sustavu visokog obrazovanja.

Kome je usluga namijenjena?

Korisnici su studenti, nastavnici i djelatnici ustanova iz visokog obrazovanja te svi zainteresirani za otvoreno obrazovanje.

Kako postati korisnik?

Obrazovni materijali Srca javno su dostupni na portalu Srce i otvoreno obrazovanje.

Informacije i podršku može se zatražiti putem e-maila @email.

srce_oa_logo

Otvoreno obrazovanje u Srcu

Sveučilišni računski centar (Srce) podržao je Hrvatsku deklaraciju o otvorenom pristupu pismom potpore (PDF, 185 KB) te potiče otvoreni pristup. Podržavajući načela otvorenog pristupa, Srce je u rujnu 2014. usvojilo dokument Politika otvorenog pristupa (PDF, 859 KB), trenutna verzija je iz 2022. godine. 

U skladu sa svojom ulogom pružanja infrastrukturne i stručne podrške primjeni digitalnih tehnologija u obrazovanju, Srce aktivno promiče koncept otvorenog obrazovanja s ciljem ukidanja prepreka i povećanja dostupnosti obrazovnih sadržaja čiji uvjeti korištenja uključuju slobodan i besplatan pristup te dopuštaju prerade i daljnje dijeljenje. Osim provođenja politike otvorenog obrazovanja u smislu kreiranja i dijeljenja vlastitih materijala u otvorenom pristupu, kao i materijala vezanih uz područje otvorenog obrazovanja, Srce sudjeluje u izradi okvira za usvajanje otvorenih obrazovnih sadržaja te predvodi inicijative okupljanja zajednice kreatora otvorenih obrazovnih sadržaja. Cilj aktivnosti Srca usmjerenih prema podršci otvorenom obrazovanju sustavna je primjena načela otvorenog obrazovanja, razvoj i primjena otvorenih obrazovnih sadržaja i otvorenih obrazovnih praksi u ustanovama iz sustava visokog obrazovanja.

Srce aktivno sudjeluje u međunarodnim inicijativama u području otvorenog obrazovanja.

OER brošura

Otvoreni obrazovni sadržaji u nastavi – zašto, kako, kada? - videozapis

Dodatne informacije i sadržaji