Srce i otvoreno obrazovanje

Otvoreno obrazovanje prvenstveno se odnosi na ukidanje prepreka obrazovanju koje postaje dostupno svakome, svugdje i u trenutku kada je nekom potrebno. Otvoreno obrazovanje omogućava besplatno korištenje, preradu i dijeljenje obrazovnih materijala i podataka. Osim toga pridonosi i kulturološkim promjenama kao što je izlazak iz okvira tradicionalnog obrazovanja, odnosno uloga nastavnik–student i okreće se prema ulogama mentor-učenik. Ujedno otvoreno obrazovanje može znatno utjecati i pridonijeti procesu transformacije obrazovnog sustava koji se dešava na globalnoj razini.

Na ovom portalu pronaći ćete online tečajeve, priručnike i druge obrazovne materijale kao i ostale sadržaje koji su rezultat rada zaposlenika Srca i koji su dostupni svima na korištenje.

Online tečajevi

Online tečajevi omogućuju samostalan odabir vremena i tempa učenja. Online tečajevi su nementorirani pa s pohađanjem online tečajeva možete započeti u bilo koje vrijeme te prolaziti kroz gradivo tempom koji vam odgovara.

Ovi su tečajevi dostupni preko sustava za online tečajeve Srca (https://lms3.srce.hr/moodle), rezultat su rada zaposlenika Srca i dostupni su svima na korištenje. Uvjet za pristup je raspoloživo računalo s pristupom Internetu. 

Kao dodatni oblik edukacije i treninga u cilju podizanja razine digitalnih vještina krajnjih korisnika potrebnih za uporabu resursa, platformi i informacijskih sustava Srca u svakodnevnom radu, Srce redovno organizira niz webinara čije se snimke pohranjuju u cilju povećanja dostupnosti i mogućnosti naknadnog praćenja. 

 

Priručnici

Priručnici koji se koriste se za održavanje učioničkih tečajeva Srca mogu poslužiti i za samostalno učenje. Rezultat rada zaposlenika Srca i dostupni su svima na korištenje, a u većini slučajeva su osim priručnika dostupne i popratne datoteke s vježbama.

U cilju sve veće otvorenosti i dostupnosti naših obrazovnih materijala, uz PDF je dostupan i DOCX format.

Svi obrazovni materijali dostupni su u otvorenom pristupu pod Creative Commons licencama (Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 4.0 međunarodna, Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima 4.0 međunarodna, Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Hrvatska).

S ciljem prikupljanja informacija o korisnosti i korištenosti naših obrazovnih materijala, pozivamo sve koji koriste naše obrazovne materijale (ili kao izvorne ili su ih preradili) da nam se jave na e-mail adresu @email i ostave informaciju koje materijale su koristili, za koju potrebu te jesu li ih preradili. Podaci će nam biti od koristi u daljnjem radu na izradi otvorenih obrazovnih sadržaja.