CroQCI

Osnovni podaci o projektu

 

Oznaka projekta: 101091513
Početak projekta: 1. siječnja 2023.
Trajanje projekta: 30 mjeseci
Broj partnera: 9
Izvor financiranja: Digitalna Europa
URL projekta: https://www.carnet.hr/projekt/croqci/

 

Croatian Quantum Communication Infrastructure (CroQCI)

Novozapočeti projekt CroQCI okuplja konzorcij devet hrvatskih partnera pod vodstvom Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNET) formiran kako bi se osigurala uključenost Republike Hrvatske u okviru suradnje EU-a u području kvantne komunikacijske infrastrukture (QCI).

O projektu

Cilj projekta CroQCI je implementacija eksperimentalnih kvantnih komunikacijskih sustava i mreža, dopunjenih i integriranih nizom klasičnih sigurnih komunikacijskih tehnologija. To obuhvaća izgradnju i testiranje uređaja i sustava koji kombiniraju najbolja kvantna, postkvantna klasična i kvantno poboljšana rješenja.

Kako bi se osigurao prijenos podataka na visokoj razini sigurnosti, razvijen je detaljan dizajn QCI mrežne arhitekture i slučajevi korištenja projekta uz osiguranje ispunjenja preduvjeta za njegovu svemirsku komponentu.

Budući da je važna za održivost rezultata projekta, omogućavajući čvrstu osnovu za razvoj i implementaciju nacionalnog QCI-ja, njegova obrazovna komponenta će biti u skladu sa zrelošću tehnologije, trenutnim i budućim potrebama koje obuhvaćaju EuroQCI inicijativu i povezane napore da se osiguraju strateški digitalni EU kapaciteti i ukupna infrastruktura.

Važan dio projekta čine obrazovne aktivnosti, a Srcu je povjerena provedba radnog paketa u kojem će se nizom edukacija i treninga poticati optimalno korištenje znanja i vještina povezanih s kibernetičkom sigurnošću u primjeni kvantne tehnologije, kao i podizanje svijesti o potrebi za bolje zaštićenom komunikacijom i kibernetičkoj sigurnosti u nadolazećoj kvantnoj eri.

Partneri

Koordinator projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET), a projektni partneri su sljedeći: Institut Ruđer Bošković (IRB), Pomorski Centar za Elektroniku (PCE), Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar (SRCE), Institut za fiziku (IFZ), Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti (FPZ), Digitalni signali i mreže (OIV), Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).