Razgovori u Srcu: Napredno računanje i bioinformatika

23
Oct
10:00 - 12:30
Lokacija

Sveučilišni računski centar Srce, Josipa Marohnića 5, Zagreb

Bioinformatika je vrlo dinamično područje znanosti koje već više od dvadeset godina povezuje biologiju i računarstvo. Kao i u drugim znanostima koji koriste tehnologiju naprednog računanja, novi znanstveni alati u bioinformatici nastaju velikom brzinom, a stari se usavršavaju i postaju sve kompleksniji. Zbog velike količine postojećih alata ponekad je teško pratiti sve najnovije trendove, kao što su to npr. proces rada (workflow) za NGS ili GWAS obrađivanje podataka. Zbog toga je međusobna suradnja te dijeljenje informacija i iskustava od izuzetne važnosti za cjelokupnu bioinformatičku zajednicu koja koristi ili će koristiti napredno računanje u svom radu.

Upravo s tim ciljem, pozivamo vas da nam se pridružite na Razgovorima u Srcu 23. listopada i saznate više o primjeni cjelogenomskih asocijacijskih studija (GWAS) pomoću besplatnog i široko dostupnog alata PLINK koji istraživačima pruža moćno sredstvo za genetske studije. O ovoj temi će govoriti Nikolina Pleić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Također, moći ćete saznati više o inovativnoj platformi Galaxy koju će predstaviti Marko Hrženjak iz Srca, a radi se o alatu koji pomoću posebno oblikovanog sučelja omogućava istraživačima bez naprednog znanja programiranja izradu i izvršavanje bioinformatičkih analiza. Galaxy je postao neprocjenjiv alat u mnogim područjima biološkog istraživanja, uključujući genomiku, proteomiku, metagenomiku i mnoge druge discipline.

Na događanju ćete moći upoznati i raspraviti predstavljene mogućnosti za izvršavanje bioinformatičkih izračuna te utvrditi prednosti za provođenje vlastitih istraživanja. Također ćete moći razgovarati sa stručnjacima Srca koji će vam pružiti sve dodatne informacije o njihovom korištenju, kao i mogućnostima koje Srce nudi korisnicima naprednog računanja.
 

Program:

  • 10:00 - 10:10 Uvod - Marko Hrženjak, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
  • 10:10 - 11:40 Cjelogenomske asocijacijske studije (GWAS) u PLINKu - Nikolina Pleić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu
  • 11:40 - 12:00 Bioinformatički alat Galaxy - Marko Hrženjak, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
  • 12:00 - 12:30 Rasprava