Razgovori u Srcu: Napredno računanje i računalna dinamika fluida - 14. 3. 2024

14
Ožu
11:00 - 13:00
Lokacija

Srce, J. Marohnića 5

Pridružite nam se 14. ožujka 2024. godine u 11 sati u Srcu na događanju "Razgovori u Srcu: Napredno računanje i računalna dinamika fluida" i saznajte više o izazovima s kojima se susreću istraživači prilikom primjene računalne dinamike fluida.

Računalna dinamika fluida (eng. Computational Fluid Dynamics - CFD) je grana znanosti kojom je moguće uz numeričku simulaciju predvidjeti strujanje fluida, distribuciju tlaka, prijenos topline i ostale srodne pojave koristeći zakonitosti iz područja mehanike fluida. Računalna dinamika fluida pruža detaljan uvid u ponašanje fluida pri različitim uvjetima, što ima ključnu ulogu u razvoju novih tehnologija, optimizaciji postojećih procesa i minimizaciji rizika pri dizajniranju sustava u različitim industrijama. Primjenjuje se u raznim područjima, poput automobilske industrije, aerodinamici i strojarstvu, odnosno tamo gdje je potrebno izračunati određene probleme unutar dinamike fluida. Omogućuje istraživačima i inženjerima simuliranje različitih situacija koje bi bilo neekonomično istraživati u laboratoriju.

Sve navedeno je moguće postići uz veliku računalnu snagu koju istraživačima pruža Srce kroz uslugu Napredno računanje. Znanstvenoj zajednici je na raspolaganju superračunalo "Supek" koje značajno skraćuje vrijeme potrebno za određene izračune, kao i resurs za napredno računanje u oblaku „Vrančić“ te računalni klaster „Padobran“.

Kroz tri izlaganja saznat ćete više o dobrim i lošim praksama pri primjeni računalne dinamike fluida u različitim područjima. Program i prezentacije namijenjeni su stručnjacima iz područja računalne dinamike fluida, ali i početnicima kojima će savjeti iskusnijih kolega pomoći u budućim istraživanjima.

Program

  • Uvod: Emir Imamagić i Ivan Mitrović, Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar
  • Izlaganja:
    • dr. sc. Ivan Batistić, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje - "Open-source alati za izradu mreže"
    • izv. prof. dr. sc. Jakov Baleta, Sveučilište u Zagrebu Metalurški fakultet - "Simulacija višefaznih strujanja u metalurškom inženjerstvu"
    • dr. sc Inno Gatin, In silico Zagreb - "Razvoj CFD metode za brodsku hidrodinamiku u okružju OpenFOAM-a"
  • Diskusija

Za prisustvovanje događanju je potrebno ispuniti prijavu pri čemu sudionici mogu unaprijed postaviti pitanje stručnjacima Srca ili pozvanim izlagačima.

Prijava na događanje