Razgovori u Srcu: Napredno računanje i računalna kemija, 23. 5. 2024.

23
May
13:00 - 15:00
Lokacija

Srce, J. Marohnića 5

U novom izdanju događanja Razgovori u Srcu na temu naprednog računanja donosimo pregršt informacija o tome kako unaprijediti znanstvena istraživanja u području kemije koristeći napredne računalne resurse Srca.

Događanje pod nazivom „Razgovori u Srcu: Napredno računanje i računalna kemija“, koje će se održati 23. svibnja u 13 sati u Srcu, kroz konkretne primjere će predstaviti mogućnosti naprednih računalnih sustava i okruženja Srca - superračunala „Supek“, resursa za računanje u oblaku „Vrančić“ i drugih napredni IKT resursa - za rješavanje resursno zahtjevnih izazova u području računalne kemije.

Sudionici će imati priliku saznati više o konkretnim primjerima korištenja naprednih resursa Srca iz perspektive znanstvenika u području računalne kemije:

 • dr. sc. Darko Babić sa Zavoda za fizičku kemiju Instituta Ruđer Bošković u svom izlaganju Gaussian 16 s grafičkim procesorima“ upoznat će sudionike s karakteristikama najnovije verzije programa Gaussian, koja pruža suvremene mogućnosti naprednog računanja korištenjem grafičkih procesora dostupnih na resursima Srca
 • s mogućnostima koje nudi platforma BioExcel upoznat će nas izv. prof. dr. sc. Gordan Horvat sa Zavoda za fizikalnu kemiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u izlaganju „Predstavljanje platforme BioExcel računalnoj zajednici
 • prof. dr. sc. Tomica Hrenar sa Zavoda za fizikalnu kemiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorit će o primjeni metoda strojnog učenja u izlaganju „Kvantno-kemijsko dokiranje primjenom dubokog pojačanog učenja na HPC resursima“.

Bit će predstavljena i podrška koju pružaju stručnjaci Srca, a sastoji od usmjeravanja korisnika na najprikladniji resurs, prilagođavanja radne okoline, uspostave novih aplikacija i ažuriranja starih aplikacija te pomoći pri izvođenju aplikacija na resursima Srca za napredno računanje.

Uz navedeno, osvrnut ćemo se na proteklih godinu dana korištenja novih resursa za napredno računanje: superračunala „Supek“ i računalnog klastera „Vrančić“, razmijeniti ideje i iskustva te podijeliti izazove i ostvarene rezultate.

Program:

 • Uvod: Kristijan Mrkalj, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
 • Izlaganja:
  • dr. sc. Darko Babić, Institut Ruđer Bošković: „Gaussian 16 s grafičkim procesorima“
  • izv. prof. dr. sc. Gordan Horvat, Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet: „Predstavljanje platforme BioExcel računalnoj zajednici“
  • prof. dr. sc. Tomica Hrenar, Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet: „Kvantno-kemijsko dokiranje primjenom dubokog pojačanog učenja na HPC resursima“
 • Diskusija

Događanje „Razgovori u Srcu: Napredno računanje i računalna kemija“ održat će se 23. svibnja 2024. godine, u prostorijama Srca, Josipa Marohnića 5, Zagreb, s početkom u 13 sati. Predviđeno trajanje je 2 sata.

Razgovori u Srcu na temu naprednog računanja namijenjeni su znanstvenoj zajednici s ciljem jednostavne i učinkovite primjene naprednih IKT resursa za provođenje računalno-zahtjevnih istraživanja. Tim e-znanstvenika Srca, specijaliziran za podršku znanstvenicima, u okviru ovih događanja sudionicima predstavlja mogućnosti koje nudi usluga Napredno računanje, a gostujući predavači iznose vlastita iskustva u primjeni HPC tehnologija u svom radu i potencijalu njegove primjene u specifičnim znanstvenim područjima.

Prijava na događanje: