Razgovori u Srcu: Napredno računanje i strojno učenje, 21. 2. 2024.

21
Velj
11:00 - 13:00
Lokacija

Sveučilišni računski centar - Srce, Josipa Marohnića 5, Zagreb

Strojno učenje danas je jedno od najzanimljivijih područja istraživanja i rada, najviše zbog svoje povezanosti s umjetnom inteligencijom i brojnih mogućosti koje nudi istraživačima.

Na ovom događanju bavit ćemo se problematikom uporabe strojnog učenja kao metode istraživanja u kontekstu naprednog računanja. Strojno učenje grana je umjetne inteligencije koja se bavi računalnim algoritmima koji svoju učinkovitost poboljšavaju temeljem empirijskih podataka. Sve je zastupljenija metoda u znanosti zbog svoje sposobnosti predstavljanja kompleksnih interakcija i mehanizama koji su temelj svih prirodnih procesa i fenomena, a pogonjena je velikom količinom podataka prikupljenih na brojne načine.

Kroz prezentacije četiri projekta koji su rađeni uz pomoć naprednih računalnih resursa Srca, imati ćete priliku saznati više o primjeni strojnog učenja u raznim znanstvenim disciplinama i čuti iskustva i izazove drugih istraživača o načinima na koji strojno učenje može utjecati na provedbu istraživanja.

S projektom REWAISE, koji će stvoriti novi „pametni vodni ekosustav“ putem inovacija u ciklusu kruženja vode, upoznat će nas dr. sc. Hrvoje Novak s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Rafael Josip Penić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu govorit će o alatima za simulacije molekularne dinamike koji iziskuju pozamašne količine CPU i GPU resursa, a koje koristi za potrebe predviđanja tercijarne strukture RNA molekula metodama strojnog učenja.

O projektu poboljšanja prilagodljivog nastavnog sadržaja koji je oblikovan računalom i temeljen na obradi prirodnog jezika govorit će doc. dr. sc. Daniel Vasić sa Sveučilišta u Mostaru.

Izv. prof. dr. sc. Domagoj Vlah s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu iznijet će svoja iskustva u provođenju istraživanja koja su koristila relativno veliki volumen znanstvenog računanja, a za koja su mu bili potrebni značajni GPU resursi.

Program:

 • Uvod: Emir Imamagić, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu
 • Uvodna izlaganja:
  • dr. sc. Hrvoje Novak, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
  • Rafael Josip Penić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
  • doc. dr. sc. Daniel Vasić, Sveučilište u Mostaru
  • izv. prof. dr. sc. Domagoj Vlah, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
 • Diskusija

Događanje „Razgovori u Srcu: Napredno računanje i strojno učenje“ održat će se 21. veljače 2024. godine, Josipa Marohnića 5, Zagreb, s početkom u 11 sati. Predviđeno trajanje je 2 sata.

Pridružite nam se i saznajte s kojim izazovima se susreću istraživači prilikom primjene metoda strojnog učenja.

Prijava na događanje