Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem, 6. 3. 2024.

06
Ožu
11:00 - 12:00
Lokacija

online, putem sustava za webinare

Sudjelujte u idućem mjesečnom online događanju „Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem" koje će se održati u srijedu, 6. ožujka 2024., s početkom u 11 sati putem sustava za webinare Adobe Connect i saznajte više o korištenju resursa Srca za napredno računanje u protekloj godini.

S redovitim mjesečnim kavama nastavljamo i u ožujku, u cilju bolje i brže razmjene informacija i iskustava. Pridružite nam se kako biste saznali novosti vezane uz resurse Srca za napredno računanje te imali mogućnost stručnjacima Srca postaviti pitanja vezana uz uslugu Napredno računanje.

Na „Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem" održanom početkom veljače, sudionicima je predstavljena statistika korištenja računalnog klastera Isabella, ugašenog 1. veljače ove godine. U 21 godinu rada, računalni klaster Isabella koristilo je preko 600 korisnika na više od 300 znanstvenih projekata u kojima je iskorišteno više stotina milijuna sati računskog vremena, a iz čega je proizašlo preko 500 znanstvenih radova. Predstavljen je i pregled korištenja resursa za računarstvo visokih performansi, superračunala „Supek“, kao i računalnog klastera „Padobran“ u siječnju ove godine, a o čemu će biti govora i na sljedećim kavama.

Napredno računanje pomaže inženjerima, dizajnerima i istraživačima u rješavanju velikih i složenih problema u puno kraćem vremenu i uz manje troškove od tradicionalnog računarstva, te osigurava mogućnosti za rad koji bi bio neizvediv na standardnoj računalnoj opremi. Napredno računanje primjenjuje najmodernije računalne tehnologije u rješavanju resursno zahtjevnih izazova s kojima se susreću istraživači i inženjeri u različitim područjima, bilo da se radi o izradi modela nove molekule, umjetnoj inteligenciji, proučavanju elementarnih čestica ili pak izradi novog modela automobila.