Otvorena vrata EU projekata u Srcu - HR-ZOO

30
Jun
09:00 - 16:00
Lokacija

Sveučilišni računski centar - Srce, Josipa Marohnića 5, Zagreb

HR-ZOO ZG2, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj,
Borongajska cesta 83L, Zagreb

HR-ZOO OS, Sveučilište u Osijeku, Sveučilišni kampus Osijek,
ul. Petra Svačića 1c, Osijek

HR-ZOO ST, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni kampus Visoka,
ul. Ruđera Boškovića 32, Split

Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar (Srce) s ponosom se uključuje u obilježavanje desete godišnjice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju sudjelovanjem u događanju „Otvorena vrata EU projekata“ koje i ove godine organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Tim povodom u petak 30. lipnja organiziramo događanje „Otvorena vrata EU projekata u Srcu – HR-ZOO“ s ciljem upoznavanja šire javnosti s rezultatima projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Ovim projektom uspostavljeni su moderni podatkovni centri za smještaj komunikacijske i računalne opreme te izgrađena nova generacija nacionalne infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja.

Program događanja „Otvorena vrata EU projekata u Srcu – HR-ZOO“ odvijat će u Zgradi Srca u Marohnićevoj 5 i na lokacijama podatkovnih centara izgrađenih projektom HR-ZOO:

  1. HR-ZOO ZG2 – podatkovni centar u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu
  2. HR-ZOO OS – podatkovni centar u sklopu Sveučilišnog kampusa Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku  
  3. HR-ZOO ST – podatkovni centar u sklopu Sveučilišnog kampusa Visoka Sveučilišta u Splitu

Organizirali smo vođene obilaske podatkovnih centara tijekom kojih će posjetitelji imati priliku saznati sve o projektu HR-ZOO i vidjeti napredne računalne resurse koji su stavljeni na raspolaganje hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici bez naknade. Tako će u podatkovnom centru HR-ZOO ZG2 na Borongaju posjetitelji moći vidjeti najjače superračunalo u Hrvatskoj – „Supek“ i resurs za napredno računanje u oblaku „Vrančić“, dok će resurs za virtualne podatkovne centre „Štampar“ koji je distribuiran na svim lokacijama moći vidjeti posjetitelji sva tri centra.

Raspored obilazaka:

HR-ZOO ZG 2

Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83L

HR-ZOO OS

Sveučilište u Osijeku, Sveučilišni kampus Osijek, ul. Petra Svačića 1

HR-ZOO ST

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni kampus Visoka, ul. Ruđera Boškovića 32

09:00 – 11:00 09:00 – 11:00 09:00 – 11:00
11:00 – 13:00 11:00 – 13:00 11:00 – 13:00

Podatkovni centri HR-ZOO-a su moderni i pouzdani objekti opremljeni za odgovarajući smještaj komunikacijske i računalne opreme, a sastoje se od složenih elektrotehničkih i strojarskih sustava koji osiguravaju ispravan i neprekinut rad podatkovnih centara.

Uz obilaske, u zgradi Srca (Josipa Marohnića 5) s početkom u 14,00 sati održat ćemo i radionicu „Računajte sa Supekom i Vrančićem!“ na kojoj ćemo predstaviti uslugu Srca Napredno računanje, namijenjenu istraživačima koji u svom radu koriste ili planiraju koristiti tehnologije naprednog računanja za rješavanje resursno zahtjevnih izazova.

Iskoristite priliku, upoznajte se s novostima koje je provedba projekta HR-ZOO donijela hrvatskoj znanosti i visokom obrazovanju te se na vrijeme prijavite za sudjelovanje u obilascima i radionici ispunjavanjem obrasca za prijavu.

Projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu su, pored Srca, sudjelovale sljedeće partnerske ustanove: CARNET, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu.

Projekt HR-ZOO podržalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznajući ga kao strateški projekt čiji će rezultati omogućiti razvoj sustava znanosti i obrazovanja.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 26 milijuna eura, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.