Treća konferencija DARIAH-HR

Početak
25
Oct
09:00
Kraj
27
Oct
17:00
Lokacija

Sveučilišni računski centar Srce

Josipa Marohnića 5, Zagreb

Treća međunarodna DARIAH-HR znanstveno-stručna konferencija Digital Humanities and Heritage održat će se od 25. do 27. listopada 2023. godine u Sveučilišnom računskom centru u Zagrebu. Organizatori konferencije su Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te ICARUS Hrvatska.

Konferencija je namijenjena znanstvenicima iz humanističkih i društvenih područja te umjetnosti, kao i stručnjacima za informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, ponajviše onima koje zanima uporaba digitalnih tehnologija u kontekstu arhivistike, bibliotekarstva i upravljanja muzejskim kulturnim resursima. Cilj konferencije je pokazati kako digitalne tehnologije mogu biti snažan alat za očuvanje kulturne baštine i istraživanje u navedenim područjima, ali i potaknuti na interdisciplinarnu suradnju.

Podnaslov konferencije DHH2023, "Heritage Matters: Fostering Collaborative Infrastructure", obuhvaća širok spektar tema koje se tiču kulturne baštine i njezine digitalne transformacije. U fokusu je ove godine poticanje suradnje i razmjena znanja između različitih sektora, istraživača i stručnjaka koji dijele strast prema očuvanju i istraživanju bogatstva kulturnog nasljeđa.

Na otvaranju konferencije 26. listopada 2023. uvodno će prisutne pozdraviti ravnatelj Srca Ivan Marić, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, prorektor za poslovanje i digitalizaciju Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Toma Tasovac, predsjednik Upravnog odbora DARIAH ERIC konzorcija.

Ravnatelj Srca Ivan Marić drugi je pozvani predavač na ovogodišnjoj konferenciji. On će se u svom predavanju pod nazivom Srce for Open Science: National e-infrastructure and digital services osvrnuti na povezanost nove, moderne e-infrastrukture i superračunala „Supek“ i istraživanja u području očuvanja kulturne baštine i upotrebe digitalnih tehnologija u arhivistici, bibliotekarstvu i očuvanju kulturne baštine i njene digitalne transformacije.

Posebna je zanimljivost da će ove godine pozvano predavanje održati nova članica uprave DARIAH-EU konzorcija, Agiatis Benardou. Naslov njezina predavanja je Unearthing the Past in a Digital Age: Decoding User Needs and Expectations in Archaeology and Cultural Heritage. Govorit će o pristupima usmjerenima na korisnike digitalnih tehnologija u kontekstu arheologije i kulturne baštine te o ulozi korisnika u oblikovanju učinkovitih i održivih digitalnih metodologija za očuvanje i razumijevanje kulturne baštine.

Prvog dana održat će se radionice vezane za digitalnu istraživačku infrastrukturu koje će voditi stručnjaci iz zemlje i inozemstva, a drugi i treći dan obilježit će izlaganja, poster-sesije i diskusije.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a sve prezentacije će biti moguće pratiti uživo ili online. Više informacija o programu, izlagačima i radionicama, kao i link za registraciju nalazi se na web stranici.

DARIAH-HR dio je paneuropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnost i humanističke znanosti DARIAH-EU, čiji je Srce član od 2015. godine. Kao dio te transnacionalne istraživačke zajednice DARIAH-HR promiče i povećava svijest o digitalnoj umjetnosti i humanistici, projektima, alatima i najboljim praksama te se zalaže za otvoreni pristup informacijama i slobodno dijeljenje rezultata i inovacija.