Dan Hrvatskog centra kompetencija za računarstvo visokih performansi

3. 11. 2023.

Što je računarstvo visokih performansi (HPC - High Performance Computing) i kako ono pomaže u razvoju znanosti, gospodarstva i društva možete saznati na Danu Hrvatskog centra kompetencija za HPC koji će se održati 8. studenog 2023. u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

Dan Hrvatskog centra kompetencija za HPC će okupiti nacionalne i europske stručnjake iz područja računarstva visokih performansi. 

Iz programa izdvajamo pozvano predavanje „Computational Issues when Testing Using Functional Test Statistic: The R Package GET“ koje će održati profesor Tomáš Mrkvička sa Sveučilišta Južne Češke i tematski blok „HPC u praksi“.

Središnje događanje Dana Hrvatskog centra kompetencija za HPC je okrugli stol "Uloga HPC-a u rješavanju zahtjevnih izazova u znanosti i poslovanju", na kojem će svoja mišljenja i viđenja o primjeni računarstva visokih performansi razmijeniti panelisti: prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Luka Bilić, istraživač, Selvita d.o.o., dr. sc. Kristian Horvath, načelnik Sektora za meteorološka istraživanja i razvoj, Državni hidrometeorološki zavod, Emir Imamagić, voditelj Hrvatskog centra kompetencija za HPC, Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar i Klara Meštrović, program manager, EuroHPC JU.

Moderator okruglog stola bit će Dobriša Dobrenić, zamjenik ravnatelja Srca

Dan Hrvatskog centra kompetencija za HPC u fokus stavlja praktičnu primjenu računarstva visokih performansi, ključne tehnologije za velike i brze izračune koje nije moguće izvršiti pomoću računala opće namjene. HPC uključuje kompleksne izračune, modeliranje i simulaciju, naprednu analizu podataka i vizualizaciju, a zahvaljujući njegovoj interdisciplinarnosti gotovo da i ne postoji društveno, znanstveno ili industrijsko područje u kojem HPC nije našao svoju primjenu.

Hrvatski centar kompetencija za HPC (HR HPC CC) dio je mreže centara kompetencija za HPC nastalih u okviru projekata EuroCC i EuroCC 2 čiju je uspostavu i rad sufinanciralo Zajedničko poduzeće za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU). Mreža uspostavljenih centara kompetencija za HPC rezultat je Inicijative EuroHPC kojom se razvija paneuropska HPC infrastruktura i europski HPC ekosustav.

Zbog ograničenog broja mjesta za sudjelovanje na događanju potrebno je popuniti prijavu. Prijave su otvorene do nedjelje, 5. studenog 2023.