Delegacija tvrtke Hewlett Packard Enterprise u posjetu Srcu

17. 5. 2023.

U petak, 12. svibnja 2023. u Srcu smo ugostili Güngöra Kaymaka, glavnog direktora tvrtke Hewlett Packard Enterprise za Tursku, Jugoistočnu Europu, Kazahstan i Središnju Aziju, Borisa Bauka, voditelja prodaje tvrtke Hewlett Packard Enterprise za Balkan i Ukrajinu u Jugoistočnoj Europi i Igora Babića, generalnog direktora Hewlett Packard Enterprise by Selectium za područje Regije Adriatic.

Ovaj posjet organiziran je s ciljem omogućavanja još boljeg upoznavanja partnerske tvrtke HPE s djelatnošću Srca i sustavima koje u Srcu planiramo, izgrađujemo i održavamo. Naime, Srce je u studenom 2021. godine potpisalo ugovore za nabavu naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa s tvrtkama S&T Hrvatska d.o.o. i Storm computers d.o.o. koji su u okviru provedbe ugovora isporučili opremu tvrtke HPE. U okviru spomenutih ugovora s dobavljačima ugovorena i obveza pružanja produljenog jamstva za isporučenu opremu i sustave. Tako će oni Srcu pružati  stručnu podršku i održavanje nabavljenih naprednih računalnih resursa. Takvom praksom Srce produljuje životni vijek nabavljene opreme, a korisnicima svojih usluga osigurava dostupnost i pouzdanost usluga i sustava koje koriste.

 Tijekom posjeta Srcu predstavnici tvrtke HPE obišli naša dva podatkovna centra: HR-ZOO ZG1 u Marohnićevoj 5 i HR-ZOO ZG 2 u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj.  Tijekom posjeta podatkovnom centru HR-ZOO ZG 2 imali su priliku vidjeti superračunalo „Supek“ i resurs za napredno računanje u oblaku „Vrančić“.

Superračunalo „Supek“ se zasniva na tehnologiji HPE Cray s ukupno 8384 procesorske jezgre i 81 grafičkim procesorom, s 32 TB radne memorije, koji daje snagu 1,25 PFLOPS-a. Također, spremište je ostvareno sustavom HPE ClusterStor 1000 iskoristivog kapaciteta  580 TB izmjerene propusnosti 238 GB/s pisanja i 450 GB/s čitanja.