Digitalne diplome - korak naprijed u digitalizaciji visokog obrazovanja na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

9. 2. 2024.

Održano je treće u nizu događanje „Digitalne diplome – korak naprijed u digitalizaciji visokog obrazovanja“, ovoga puta u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U prepunoj Auli Sveučilišta stručnjaci Srca su okupljenim predstavnicima visokih učilišta predstavili novitete u području digitalnih diploma i Digitalnom registru diploma. Sudionici su upoznati s detaljima uspostavljenog procesa izdavanja digitalnih diploma, razlikama između tiskanih i digitalnih diploma te podacima koje sadržava Digitalni registar diploma, kao i mogućnostima provjere vjerodostojnosti pohranjenih završnih dokumenata.
 

Zanimljivo je spomenuti da će digitalni registar diploma sadržavati sve diplome izdane u posljednjih 40 godina, odnosno od 1. siječnja 1984. godine do danas. Visoka učilišta trebaju dostaviti te podatke u Registar do 31. prosinca 2025. godine.

Sudionici su pokazali značajan interes za ove novosti, što potvrđuje važnost ovakvih susreta i razmjene iskustava unutar akademske zajednice.

Sljedeće događanje na temu uvođenja digitalnih diploma održat će se na Sveučilištu u Splitu 14. veljače 2024. godine.

Događanje "Digitalne diplome – korak naprijed u digitalizaciji visokog obrazovanja" organizira se unutar okvira projekta e-Sveučilišta, koji uključuje Srce, Agenciju za znanost i visoko obrazovanje, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu te vodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET. Projekt je financiran sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.