Dva predavanja Srca na konferenciji DORS/CLUC

15. 5. 2023.

DORS/CLUC konferencija održala se u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, 11. i 12. svibnja 2023., u organizaciji dvije neprofitne udruge – HrOpen i HULK. Srce je dugogodišnji partner konferencije.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), dugogodišnjeg partnera konferencije, su predstavili Emir Imamagić s predavanjem na temu „OpenStack cloud for advanced computing“ i Dubravko Penezić s temom „How to connect IoT to eduroam WiFi network“.

Prvo predavanje pod nazivom „OpenStack cloud for advanced computing“ održao je Emir Imamagić. Projekt Srca Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) osigurava dugoročne resurse za napredno računanje i pohranu te mrežnu povezanost za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu. Jedna od komponenti HR-ZOO-a je i cloud infrastruktura za napredno računanje temeljena na platformi otvorenog koda OpenStack. Na predavanju je bilo govora o izazovima s kojima su se stručnjaci Srca suočavali prilikom uspostave te nove napredne infrastrukture.

Dubravko Penezić održao je prezentaciju pod nazivom "How to connect IoT to eduroam WiFi network“. U prezentaciji je govorio o izazovima spajanja IoT (Internet of Things) preko eduroama, koji je široko je rasprostranjen način pristupa internetu putem WiFI-ja na ustanovama u sustavu visokog obrazovanja i školstva. Odgovor na može li se i kako spojiti IoT na Internet je da može no postoji niz izazova koje potrebno riješiti kako bi se osigurao normalan rad i povećala sigurnost svih korisnika eduroama.

Uz istaknute keynote predavače i brojne izlagače, konferenciju su i ove godine posjetili programeri, sistem-administratori, softverski i hardverski inženjeri, freelanceri, vlasnici manjih i srednjih IT tvrtki, studenti, korisnici Linuxa i otvorenog i slobodnog softvera, kao i ostali sudionici željni umrežavanja i razmjene znanja.

U sklopu konferencije 10. svibnja 2023. organiziran je poslovni networking događaj pod nazivom „Open 4 Business“ s ciljem uspostavljanja novih poslovnih kontakata, pronalaska novih projekata i razmjenu ideja s drugim stručnjacima.

Izdvajamo i inicijativu članova HrOpena OpenDataConnected koja je pokrenuta zbog trenutnog stanja otvorenih javnih podataka, a od koje je nastala i istoimena konferencija opendataconnected.eu. U sklopu OpenDataConnected, zasebnog tracka na konferenciji, su nastupili predstavnici Nizozemskog Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te predstavnici britanske organizacije The Open Data Initiative.