Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024

28. 2. 2024.

Središnje godišnje okupljanje Srca i zajednica korisnika

(Zagreb, 28. veljače 2024.) Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu od 16. do 18. travnja organizira konferenciju Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024. Konferencija će se održati na dvije lokacije: u zgradi Srca  na adresi Josipa Marohnića 5 i u zgradi Sveučilišta u Zagrebu, Radoslava Cimermana 88. Kao pokrovitelji ovogodišnje izdanje konferencije podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Rektorski zbor Republike Hrvatske te Grad Zagreb. 

Godišnja konferencija Srce DEI 2024 središnje je događanje na kojem Srce okuplja korisnike svojih usluga i sustava, znanstvenike, istraživače, nastavnike, studente, knjižničare, IT osoblje, čelnike ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja i sve one zainteresirane za daljnje unapređenje i digitalnu transformaciju znanosti i visokog obrazovanja. Mjesto je to na kojem s našom zajednicom razmjenjujemo znanja i iskustva te im predstavljamo usluge i projekte Srca osmišljene upravo na temelju osluškivanja njihovih potreba, a sve s ciljem pružanja podrške i olakšavanja njihovog djelovanja“, istaknuo je Ivan Marić ravnatelj Srca.

Program konferencije Srce DEI 2024 sadrži više od četrdeset izlaganja, rasprava i panela podijeljenih u šest tematskih blokova, više od dvadeset radionica, više od trideset poster-prezentacija i dva pozvana predavanja.

Prilikom osmišljavanja programa konferencije velik smo naglasak stavili na jačoj interakciji s našim sudionicima i na konkretnim primjerima korištenja naprednih tehnologija i usluga Srca, pa se tako interaktivne radionice održavaju tijekom sva tri dana konferencije. Nadamo se da ćemo na taj način našoj zajednici omogućiti dublji uvid u to što Srce nudi. U mnoštvu radionica koje smo pripremili neke su u ponudi po prvi puta poput „Vrijednosti usluga Srca i referentni model poslovanja visokih učilišta”, “CI/CD u GitLab-u”, „Obrada NGS podataka programskim paketom QIIME2 na platformi Galaxy“ i radionica „Dvostupanjska autentikacija u sustavu AAI@EduHr“.  

Program konferencije donosi i šest tematskih blokova tijekom kojih ćemo se baviti istraživačkim podacima, primjenom superračunala u istraživanjima i nastavi, digitalizacijom visokog obrazovanja, savezima europskih sveučilišta, kvantnim komunikacijama, znanstvenim izdavaštvom te inovativnošću obrazovnog procesa uz primjenu tehnologija umjetne inteligencije.

Trećeg dana konferencije, kao mandatna organizacija Republike Hrvatske u Udruženju EOSC, organiziramo nacionalni tripartitni sastanak Europskog oblaka za otvorenu znanost - EOSC-a. Na njemu ćemo okupiti predstavnike Europske komisije, Udruženja EOSC, EOSC Upravljačkog odbora, Ministarstva znanosti i obrazovanja, znanstvenike i istraživače te brojne druge predstavnike zajednice za otvorenu znanost. Ovogodišnje izdanje će, osim pregleda stanja razvoja i primjene EOSC-a i otvorene znanosti u EU i Hrvatskoj, biti posvećeno razvoju vještina i kompetencija znanstvenika i istraživača potrebnim za primjenu i razvoj otvorene znanosti i korištenje svih prednosti koje ona pruža“, izdvojio je dr. sc. Slaven Mihaljević, predsjednik Programskog odbora konferencije Srce DEI 2024.   

Prvi dan konferencije održava se u zgradi Srca i u cijelosti je posvećen radionicama tijekom kojih će polaznici imati priliku usvojiti nova ili unaprijediti postojeća znanja u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija s primarnim fokusom na digitalne usluge i resurse Srca.

Program drugog i trećeg dana odvija se u zgradi Sveučilišta u Zagrebu, a drugi dan započinje svečanim otvaranjem nakon kojeg slijedi pozvano predavanje dr. sc. Ivana Güttlera, glavnog ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda na temu „Hidrometeorološke usluge i servisi nove generacije: Od ranog upozorenja do klimatske neutralnosti“. U njemu će istaknuti ključne karakteristike aktivnih i budućih prognostičkih sustava za modeliranje atmosfere, voda i kvalitete zraka, te pojasniti koju ulogu u svemu tome imaju napredno računanje i superračunala.

Potom slijedi Panel „Istraživački podaci – kako iskoristiti njihov puni potencijal?“ tijekom kojeg će panelisti raspravljati o pravilnom iskorištavanju punog potencijala istraživačkih podataka, načinima na koje javno financirane istraživačke infrastrukture i podaci koje te infrastrukture generiraju mogu podržati nove prilike i koristi za društvo, koje su prilike i izazovi rada s otvorenim podacima na istraživačkim infrastrukturama te koliko smo daleko došli u nastojanju da otvorimo istraživačke podatke dobivene radom istraživačkih infrastruktura i što se radi na razini politika.

Tijekom tematskog bloka „Superračunala u istraživanju i nastavi: Kako vam Srce može pomoći?“ bit će predstavljeni resursi za napredno računanje u Srcu te njihova praktična primjena u radu znanstvenika i nastavnika, kao i mogućnosti koje primjena novih resursa Srca otvara u osmišljavanju inovativnih pristupima istraživanjima i nastavi u visokom obrazovanju.

Kako napreduje Europsko sveučilište gradova u post-industrijskoj tranziciji – UNIC te dodatne informacije o provedenim aktivnostima u okviru europskih projekata kao i onima koje se tek planiraju sudionici će saznati u okviru tematskog bloka „Europska sveučilišta – Alijansa UNIC“.

Tematski blok „Znanstveno izdavaštvo i dobre uređivačke prakse“ bavit će se mogućnostima koje veliki jezični modeli i umjetna inteligencija otvaraju u području znanstvenog izdavaštva, ali i etičkim pitanjima koja dolaze s njima.

Kvantna kriptografija jedan je od načina učinkovite zaštite od raznih kibernetičkih ugroza. O važnosti razvoju i primjeni kvantne kriptografije i kvantne distribucije ključeva te kako se njima štiti komunikacija u okruženjima kao što su kritična infrastruktura (industrija, transport, zdravstvo, itd.) i druga sigurnosno osjetljiva okruženja u Hrvatskoj, Europi i svijetu razgovarat ćemo tijekom tematskog bloka „Vrli novi svijet - jesmo li spremni za nove vrste kibernetičkih prijetnji i napada?“. Saznat ćemo i koje napore ulaže Hrvatska u zaštitu komunikacije i kibernetičku sigurnost u nadolazećoj kvantnoj eri i upoznati projekt izgradnje Hrvatske kvantne komunikacijske infrastrukture - CroQCI .

Treći dan konferencije započet će pozvanim predavanjem na temu „Artificial Intelligence in Education: Making Students Matter“ koje će održati profesorica Denise Whitelock direktorica Instituta obrazovnih tehnologija na Otvorenom sveučilištu (UK). U predavanju će istaknuti ulogu alata za umjetnu inteligenciju, kao što je ChatGPT, u otvaranju novih mogućnosti za poticanje angažmana studenata, poboljšanje ishoda učenja i stvaranje učinkovitijeg i djelotvornijeg obrazovnog okruženja.

Potom slijedi tematski blok „Digitalizacija visokog obrazovanja – projekt e-Sveučilišta“ u okviru kojeg će dionici projekta e-Sveučilišta predstaviti napredak u provedbi projekta i planove za naredne aktivnosti, te tematski blok „Inovativnost obrazovnog procesa uz tehnologije AI u okviru kojeg će sudionici raspravljati o primjeni tehnologija umjetne inteligencije u obrazovnom procesu u digitalno doba te će biti predstavljeni primjeri iz prakse nastavnika u korištenju AI u obrazovnom procesu.

Zlatni sponzori konferencije, Comping i Dell Technologies i STORM Computers te srebrni sponzori tvrtke Axians Hrvatska i MEP pripremili su radionice na kojima će sudionici moći saznati kako upravljati umjetnom inteligencijom kroz stvarne primjere u nekoliko različitih industrija, dobiti priliku za stjecanje vještina potrebnih za suzbijanje naprednih kibernetičkih napada, saznati što je to Zero-Trust Network Access arhitektura te naučiti više o platformama koje omogućavaju praćenje, upravljanje i optimizaciju različitih komponenti u podatkovnom centru.

„Treću godinu zaredom u programu konferencije osigurali smo mjesto i za predstavljanje aktivnosti i postignuća zajednice u obliku poster-prezentacija. Ove godine ćemo imati njih više od trideset podijeljenih u tematske kategorije: podatkovna znanost i istraživački podaci, otvorena znanost i otvorenu obrazovanje te primjena naprednog računanja u znanosti, gospodarstvu i javnom sektoru. Vjerujemo da će svi zainteresirani sudionici tijekom tri dana programa imati priliku saznati nešto novo, razmijeniti svoja iskustva i razmišljanja te usvojiti nova saznanja i vještine. Pozivamo sve da nam se pridruže na konferenciji Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 kako bismo zajedno nastavili unapređivati sustav znanosti i visokog obrazovanja i omogućavali njegovu digitalnu transformaciju“, zaključio je dr. sc. Slaven Mihaljević, predsjednik Programskog odbora konferencije.

Pravo sudjelovanja u događajima u okviru programa konferencije ostvaruje se uz uplatu kotizacije ovisno o kategoriji kojoj sudionik pripada, a prijave se otvaraju 29. veljače. Sve detaljne informacije nalaze se na  web stranicama konferencije

Press materijali