Na konferenciji MIPRO 2024 Srcu uručena „MIPRO godišnja ICT nagrada“

22. 5. 2024.

Na svečanom otvaranju međunarodnog skupa za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju MIPRO 2024, 22. svibnja 2024. ravnatelju Srca Ivanu Mariću uručena je „MIPRO godišnja ICT nagrada“.

Nagrada s motivom jednog od najpoznatijih eksperimenata Nikole Tesle, tzv. „Teslinog jajeta“, Hrvatske udruge za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO), koja je jedna od najvećih hrvatskih ICT udruga, Srcu je dodijeljena u kategoriji „Akademija“ za uspostavu i primjenu distribuiranih računalnih sustava.

Prilikom preuzimanja nagrade koju je Srcu uručio akademik Karolj Skala, predsjednik Programskog odbora konferencije MIPRO, ravnatelj Srca Ivan Marić zahvalio se predlagateljima i povjerenstvu za izbor nagrade te svim djelatnicima Srca i dodao kako je nagrada „Teslino jaje“ nagrada za skoro 25 godina rada Srca u području distribuiranog računarstva, koji je kulminirao uspostavom Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka – HR-ZOO.

„Srce je do „fit for purpose“ kataloga svojih usluga došlo zahvaljujući upravo suradnji sa zajednicom i ova nagrada je nagrada za zajednicu, pojedince i ustanove koji su ga s nama gradili“, naglasio je na kraju obraćanja ravnatelj Srca Ivan Marić.

Uz Srce, ostali dobitnici nagrade MIPRO-a su:

  • Algebra - „Portal za napredno praćenje tržišta rada“ (kategorija Projekti)
  • KONČAR – Digital (kategorija Gospodarstvo) za niz inovativnih proizvoda za tržište
  • Ivan Burazin (kategorija Pojedinci) za razvojno okruženje u oblaku i poslovnost
  • nobelovac Ferenc Krausz (kategorija izvan konkurencije) za izniman svjetski rezultat i doprinos svjetskoj znanosti.

Nakon svečanog otvaranja konferencije MIPRO održan je okrugli stol pod nazivom „Vizija pametne budućnosti“, na kojem su uz ravnatelja Srca Ivana Marića sudjelovali izv. prof. dr. sc. Leo Mršić, prorektor za znanost i istraživanje Sveučilišta Algebra, Ivan Paić, član Uprave Končar elektroindustrija i Tadej Slapnik, direktor tvrtke HashNET Slovenia.

Konferencija MIPRO je međunarodni skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju koji okuplja stručnjake iz sustava znanosti i obrazovanja, gospodarstva i javne uprave, a ovogodišnje 47. izdanje konferencije održava se od 20. do 24. svibnja 2024. pod sloganom „Razvijajući ekosustav od pijeska do oblaka“.

Ravnatelj Ivan Marić