Na Sveučilištu u Rijeci predstavljena nova usluga Srca – VDC

25. 5. 2023.

Održana posljednja u nizu radionica na kojoj je predstavljena nova usluga Srca VDC - virtualni podatkovni centri. Radionica je održana za djelatnike Sveučilišta u Rijeci.

Stručnjaci Srca održali su posljednju u nizu radionicu "Pregled infrastrukture i osnove korištenja usluge VDC- virtualni podatkovni centri" na kojoj je predstavljena nova usluga Srca VDC – virtualni podatkovni centri.

Radionica je održana 24. svibnja 2023. u prostorima Sveučilišta u Rijeci na Kampusu (Trsat), a bila je namijenjena prvenstveno IT osoblju i ostalim djelatnicima zainteresiranima za korištenje nove usluge.

Na radionici je dan pregled fizičke i logičke infrastrukture nove usluge VDC te su opisani načini pristupa i korištenja samouslužnih portala koji omogućavaju zahtijevanje, iskorištavanje i otpuštanje virtualnih resursa. Prikazan je tijek od zahtjeva do pristupa realiziranom resursu za računalne (virtualni poslužitelji), spremišne (NFS, S3) i sustave sigurnosne pohrane (backup), njihove temeljne mogućnosti, osnove korištenja te mehanizmi obavještavanja i nadzora.

Nakon radionice održana je rasprava na kojoj su se razmatrale konkretne IT potrebe akademskih i znanstvenih ustanova s ovog područja i na kojoj su se pokušala naći zadovoljavajuća rješenja.

Ovo je bila posljednja radionica u ciklusu predstavljanja nove usluga Srca. Više o usluzi VDC potražite na stranici usluge.