Najavljujemo konferenciju projekta EDSSI L2

22. 5. 2023.

Prijavite se na konferenciju projekta EDSSI L2 i saznajte više o novom sustavu za europske digitalne studentske iskaznice. Prijave su otvorene do 3. lipnja 2023.

Konzorcij projekta EDSSI L2 europskoj studentskoj digitalnoj infrastrukturi dodao je novi sustav za digitalne studentske iskaznice. Kao rezultat toga, konzorcij najavljuje konferenciju “EDSSI L2 EU Student eCard Conference & Training” čiji će domaćin biti Sveučilište Humboldt, a održat će se u Berlinu od 27. do 28. lipnja 2023. godine.

Dvodnevni događaj bit će prilika za predstavljanje i procjenu rezultata projekta EDSSI L2 kroz zanimljive prezentacije, rasprave i treninge. Glavna tema konferencije je predstavljanje novog sustava za europske digitalne studentske iskaznice, njegove funkcionalnosti i primjene u procesima mobilnosti studenata. Razgovarat će se o ulozi europske digitalne studentske iskaznice u studentskoj administraciji, načinu na koji se komercijalni pružatelji povezuju sa sustavom i kako iskoristiti prednosti sastavnih dijelova CEF-a na razini visokog obrazovanja.

Konferencija je namijenjena administrativnom osoblju i voditeljima ureda za mobilnost visokih učilišta u Europi, nacionalnim agencijama za mobilnost i nadležnim ministarstvima te tehničkom osoblju visokih učilišta i pružateljima usluga povezanih s informacijskim sustavima i/ili studentskim iskaznicama.

Prijave za sudjelovanje na konferenciji otvorene su do 3. lipnja 2023. godine.

Projektom European Digital Student Service Infrastructure – Level 2 (EDSSI L2) je unaprijeđena infrastruktura za digitalne usluge s ciljem da olakša, pojednostavi i poboljša kvalitetu mobilnosti studenata diljem Europe. Novi sustav za europske digitalne studentske iskaznice naziva „EU Student eCard“ studentima nudi nove načine pristupanja akademskim i neakademskim uslugama, jednostavne za korištenje, a ustanovama visokog obrazovanja omogućuje prekograničnu razmjenu podataka o studentima na siguran i pouzdan način. Omogućit će automatsko prepoznavanje statusa i identiteta studenta svugdje u Europi na temelju načela „samo jednom, diljem Europe“. Korištenje takvih usluga također će omogućiti visokim učilištima da postignu značajno pojednostavljenje administrativnih postupaka.

Srce je, kao partner na projektu EDSSI L2, uspješno planiralo i provelo niz testiranja različitih mogućnosti primjene digitalnih studentskih iskaznica i ostalih povezanih servisa i aplikacija. „U Hrvatskoj e-infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja u svom posredničkom i aplikativnom sloju raspolaže sustavima kao što su AAI@EduHr (Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj), ISVU (Informacijski sustav visokih učilišta) i ISSP (Informacijski sustav studentskih prava), sustavi koji podržavaju procese mobilnosti. To smo iskustvo prenijeli i u projekt EDSSI L2 kako bismo pomogli da novi sustav za europske digitalne studentske iskaznice pruža integriranu autentikacijsko-autorizacijsku infrastrukturu temeljenu na eIDAS-u i eduGAIN-u, omogućava razmjenu akademskih podataka te osigura pristup raznim uslugama“, istaknuo je Mijo Đerek, predstojnik Sektora za posredničke sustave i informacijsku sigurnost Srca.

Više o projektu EDSSI L2 i partnerima pročitajte na stranicama projekta.