Nova funkcionalnost u Hrčku – automatizirana izrada JATS XML-a

11. 9. 2023.

Početkom rujna 2023. na Hrčku je pokrenuta nova važna funkcionalnost kojom je urednicima i izdavačima časopisa omogućeno automatizirano kreiranje JATS XML-a iz Word (DOCX) dokumenata.

Objava znanstvenih i stručnih članaka u XML formatu prema pravilima JATS standarda suvremen je način izrade članaka koji je na Portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih radova – Hrčku omogućen 2017. godine. JATS XML je strojno čitljiv format koji doprinosi otvorenosti, pretraživosti i vidljivosti objavljenog sadržaja, a u budućnosti otvara vrata za nove funkcionalnosti. Do sada je objavljivanje u JATS XML-u podrazumijevalo da uredništva i izdavači časopisa samostalno osiguraju izradu članaka u tom formatu što je financijski i organizacijski vrlo zahtjevno, odnosno potrebna je ili nabava skupih alata, ili outsourceanje tog dijela uređivačkog procesa.

Srce je Planom rada za 2023. godinu predvidjelo implementaciju podrške za konverziju radova iz formata DOCX u format JATS XML kako bi se uredništvima olakšao taj posao te kako bi se unaprijedila objava sadržaja na Hrčku sukladno tehničkim preporukama Plana S - inicijative europskih financijera znanstvenih projekata za poticanje otvorenog pristupa. Mogućnost preuzimanja cjelovitog teksta radova u strojno čitljivom formatu (engl. machine readable) jedna je od snažnih preporuka Plana S čiji je cilj usmjeriti izdavače i objavljivačke platforme na otvorenost bez odgode. 

Početkom rujna 2023. na Hrčku je pokrenuta nova važna funkcionalnost kojom je urednicima i izdavačima časopisa omogućeno automatizirano kreiranje JATS XML-a iz Word (DOCX) dokumenata. Funkcionalnost je bazirana na korištenju dva alata koja su integrirana u sučelje Hrčka. Alati su Pandoc – a universal document converter te AnyStyle, alat koji prepoznaje reference u tekstu i razdvaja ih na sastavne elemente. AnyStyle je alat koji radi po principu strojnog učenja (engl. machine learning) stoga se očekuje da je dodatnim usavršavanjem istog moguće ostvariti još bolje rezultate. 

Funkcionalnost je predstavljena urednicima i izdavačima časopisa u Hrčku 7. rujna 2023. godine. Na webinaru je prisustvovalo 40-ak polaznika, a snimka webinara i prezentacija objavljeni su u Digitalnom repozitoriju Srca. Nadalje, 8. rujna 2023. godine održana je prva radionica za četiri časopisa koji izrađuju, i duži period u Hrčku, objavljuju JATS XML-ove. 

Na Wiki stranici Hrčka objavljene su i video upute za korištenje ove funkcionalnosti

S obzirom na važnost funkcionalnosti i objavljivanja XML-a, tim Hrčka planira periodički održavati radionice uživo, a jednom mjesečno se održavaju i online konzultacije o ovoj temi. Urednici i izdavači će o svim novostima i obavijestima pravovremeno biti obavješteni putem mailing-liste @email.