Održan prvi Srce Café: Hrčak

9. 2. 2024.

Prvi u nizu „Srce Café: Hrčak“ održan je 8. veljače 2024. putem sustava za webinare Srca, a okupio je korisnike usluge Hrčak (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa).

Stručnjaci Srca predstavili su novosti u Hrčku, od kojih izdvajamo da je u prosincu provedena predselekcija časopisa za prijavu u bazu Scopus. Nakon predselekcije u Scopus je prijavljeno 109 časopisa iz Hrčka. Implementirano je nekoliko novih polja za unos podataka o radovima u administratorskom sučelju te je pojednostavljen proces odjave pretplate na primanje obavijesti o časopisu/časopisima. 

Dan je i kratak pregled kriterija za uvrštavanje časopisa u Hrčak pri čemu je istaknuto da je trenutna verzija (v2.1.) u primjeni od 1. travnja 2023. Urednici su pozvani da pogledaju važeće kriterije i po potrebi, u skladu s njima, dorade svoje časopise.

Nadalje, govorilo se o procesu izrade JATS XML-a koji je omogućen kroz sučelje Hrčka. Na temu JATS XML-a su već održane dvije radionice, a treća je na rasporedu 22. ožujka 2024. godine o čemu će više informacija uskoro biti dostupno na web stranici Srca.

Korisnici su upoznati i s automatskom provjerom aktivnosti časopisa koja se odvija u redovnim terminima četiri puta godišnje - 1. ožujka, 1. lipnja, 1. rujna i 1. prosinca. Ako časopis dobije status „neaktivan“ (od objave posljednjeg broja prošlo više od 13 mjeseci), uredništvo može, unatoč tome, uređivati časopis i objavljivati radove te po objavi nedostajućih svih brojeva zatražiti ponovnu aktivaciju statusa javljanjem na @email.

Sudionici su aktivno sudjelovali u razgovoru te su, između ostaloga, istaknuli potrebu da se razmotri trenutni način unosa projekata i financiranja u Hrčak, a istaknuta je i važnost dodjele DOI brojeva znanstvenim publikacijama.

Korisnička zajednica imat će priliku o temama povezanima s Hrčkom i znanstvenim izdavaštvom čuti više i na Srce DEI 2024 konferenciji koja će se održavati od 16. do 18. travnja u Srcu i u prostorima Sveučilišta u Zagrebu.