Predsjednik euroCRIS-a i izaslanstvo Češkog tehničkog sveučilišta u Pragu u radnom posjetu Srcu

7. 3. 2023.

U sklopu suradnje na projektu međunarodne mobilnosti između Češkog tehničkog sveučilišta u Pragu (CTU) i Sveučilišnog računskog centra (Srce), stručnjaci CTU-a su od 28. veljače do 3. ožujka 2023. boravili u radnom posjetu Srcu. Posebno treba istaknuti kako je vodeći stručnjak CTU-a na području istraživačkih informacijskih sustava (CRIS – Current Research Information System), g. Jan Dvořák, upravo nedavno izabrani novi predsjednik euroCRIS asocijacije, međunarodne organizacije koja okuplja stručnjake CRIS sustava.

Tijekom posjeta održan je niz radnih sastanaka i usputnih razgovora. Stručnjaci Srca i CTU-a su se bolje upoznali s područjima rada obje ustanove, ali i s organizacijom istraživačkih procesa i funkcioniranjem sustava istraživanja u obje države, s naglascima na sličnosti i različitosti. Detaljne prezentacije CroRIS-a, Informacijskog sustava znanosti RH i češkog nacionalnog istraživačkog portala te institucionalnog CRIS sustava kojeg koristi CTU su u velikoj mjeri pomogle timovima iz Srca i CTU razumjeti specifičnosti, organizacijske izazove, ali i dobiti nove ideje u daljnjem razvoju svojih sustava. Međusobne razmjene znanja i iskustava CRIS timova u Hrvatskoj i Češkoj su se pokazale i kao tema buduće suradnje između naše dvije ustanove.

Uz ove, na radnim sastancima su pokrivene i brojne druge povezane teme poput e-učenja i aktivnosti Centra za e-učenje Srca te institucionalnih repozitorija, međunarodnih sustava ORCID i OpenAIRE, njihovog načina rada i budućnosti, euroCRIS-a i aktivnosti koje se trenutno provode unutar te asocijacije i slične. Dogovoren je i nastavak suradnje na temama od zajedničkog interesa.