Ravnatelj Srca sudjelovao je u Ljubljani na okruglom stolu "E-infrastructure, digitalisation and open science principles"

14. 11. 2023.

Ravnatelj Srca Ivan Marić sudjelovao je danas u Ljubljani na okruglom stolu pod nazivom E-infrastructure, digitalisation and open science principles, koji je održan kao dio slovenskog nacionalnog tripartitnog EOSC sastanka i Dana otprte znanosti 2023. Događanje je dio trodnevne konferencije Mreža znanja 2023 koju organizira Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – Arnes, uz potporu Ministarstva za visoko školstvo, znanost i inovacije Slovenije.

Tijekom panela istaknuto je da bez dostupnih i otvorenih nacionalnih istraživačkih infrastruktura koje su povezane u međunarodne mreže, ali i povezivanja istraživačkih zajednica nije moguće imati modernu i kompetitivnu znanost.

Slovenski nacionalni tripartitni EOSC sastanak jedno je od niza sličnih događanja koja se organiziraju u zemljama koje sudjeluju u Europskom oblaku za otvorenu znanost - EOSC, i ujedinio je ključne čimbenike na području otvorene znanosti na europskoj i nacionalnoj razini, uključujući Europsku komisiju, znanstvenike, istraživače i pružatelje usluga. Tijekom događanja raspravljalo se o stanju i budućnosti EOSC-a, slovenskom Akcijskom planu za otvorenu znanost, promjenama u evaluaciji znanosti i autorskih prava u svjetlu otvorene znanosti, a posebna je pozornost posvećena rješenjima u području nacionalne infrastrukture za otvorenu znanost i EOSC-a.

U Hrvatskoj je prvo nacionalni tripartitni EOSC sastanak održan tijekom konferencije Srce DEI 2023, a idući je planirano za proljeće 2024. godine.