RDA proslavio 10. godišnjicu postojanja

18. 12. 2023.

U 2023. godini organizacija Research Data Alliance (RDA) obilježila je 10. godišnjicu postojanja povodom čega su organizirali niz međunarodnih i regionalnih događanja i aktivnosti s ciljem poticanja zajednice na refleksiju o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti RDA, ojačati misiju, viziju i smjernice RDA i proslaviti uspjehe zajednice. Tajništvo RDA organizirao je više od 50 događanja koja su se provodila svaki mjesec od veljače do studenog 2023. te je svaki mjesec bio je posvećen određenoj temi povezanoj s upravljanjem istraživačkim podacima.

Veljača je bila posvećena temi FAIR podataka, softvera i hardvera, u ožujku je održan 20. RDA plenarni sastanak, travanj je bio posvećen podacima iz područja zdravstva i medicine, svibanj metapodacima i tehničkoj infrastrukturi, lipanj podacima iz agrikulture i okoliša, srpanj politikama o istraživačkim podacima, kolovoz podacima iz različitih znanstvenih područja, rujan održivom razvoju i odgovornom istraživanju, u listopadu je održan 21. RDA plenarni sastanak, a studeni je bio posvećen edukacijama i podršci za upravljanje istraživačkim podacima.

Povodom kraja slavljeničke godine RDA je objavio dokument Celebrating a Decade of Data: The RDA's 10th Anniversary Highlights u kojem su sažeci  svih navedenih događanja tijekom 2023. godine.

RDA je globalna organizacija vođena zajednicom koju čini preko 14.000 pojedinaca, 80 organizacijskih članova i više od 35 regionalnih mreža iz više od 150 zemalja. Njihova misija je izgraditi društvene i tehničke „mostove“  koji omogućavaju otvoreno dijeljenje i ponovno korištenje podataka.

U 2019. godini Srce je postalo hrvatski nacionalni RDA čvor koji i danas djeluje s ciljem pružanja podrške u izgradnji održive i pouzdane nacionalne infrastrukture za istraživačke podatke usklađene s principima FAIR podataka, promoviranja podizanja svijesti o prednostima dijeljenja istraživačkih podataka te provedbe edukacija za knjižničare i istraživače. Srcu su se u aktivnostima pridružile Sveučilišna knjižnica Rijeka, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilišna knjižnica u Splitu i Gradska, sveučilišna knjižnica Osijek, Hrvatska zaklada za znanost i Institut Ruđer Bošković. Jedan od značajnijih rezultata te suradnje je priručnik o upravljanju istraživačkim podacima tijekom cijelog životnog ciklusa podataka pod nazivom Istraživački podaci - što s njima? : priručnik o upravljanju istraživačkim podacima.