Srce DEI 2023: Nacionalni tripartitini sastanak EOSC-a

30. 3. 2023.

Treći dan konferencije Srce DEI 2023 započinjemo izlaganjima poster prezentacija nakon čega slijedi drugo pozvano predavanje „The challenge of digitalization of research: interoperability of research infrastructures and access to FAIR data for exploiting automated research workflows“ koje će održati Giorgio Rossi, profesor fizike na Università degli Studi di Milano te predstavnik Italije u Upravnom odboru EOSC-a. U svom predavanju govorit će o izazovima digitalizacije istraživanja, nužnosti optimalnog strateškog planiranja, razvoja i povezivanja istraživačkih infrastruktura te važnosti korištenja FAIR podataka u automatizaciji istraživačkih procesa.

Zatim slijedi nacionalni tripartitni sastanak EOSC-a tijekom kojeg će predstavnici Europske komisije, Udruženja EOSC-a, EOSC Upravljačkog odbora, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Vijeća Inicijative HR-OOZ-a govoriti o mnogim temama bitnim za razvoj otvorene znanosti, stanju u EU i planovima EOSC-a za budućnost, ali i o stanju otvorene znanosti u Hrvatskoj iz nekoliko perspektiva, od pogleda istraživača, razvoja nacionalne politike pa do stava i planova ustanova koje financiraju znanost. Nacionalni tripartitni sastanak EOSC-a odvijat će se od 10:30 do 16:30, a u zadnjem bloku će se održati panel „What Needs to Happen Next in Croatia“ tijekom kojeg će panelisti raspraviti što se može, što bi se trebalo napraviti, i tko u Hrvatskoj može doprinijeti da bi se ideje otvorene znanosti mogle ostvariti u svom punom potencijalu.

Za sudionike konferencije organizirali smo i obilaske podatkovnog centra na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj kako bi sami uživo mogli vidjeti najjače superračunalo u Hrvatskoj „Supek“ i ostale računalne resurse uspostavljene projektom HR-ZOO. Tijekom dana održat će se 4 obilaska, a detaljnije informacije su dostupne u programu konferencije.

Od 10:30 do 12:00 održavat će se tematski blok „CroRIS i Znanstveno i tehnologijsko predviđanje“ tijekom kojeg će biti predstavljene brojne novosti u sustavu CroRIS i drugi rezultati ostvareni provedbom projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje, te tematski blok „Informacijska podrška mobilnosti u Europi“ koji će baviti novostima ostvarenim u studentskim iskaznicama u ISVU-u te napretkom izgradnje virtualnog kampusa UNIC.

Od 12:30 do 14:00 sati tijekom tematskog bloka „Digitalna pristupačnost za bolje iskustvo učenja“ ukazat ćemo na važnost digitalne pristupačnosti digitalnih nastavnih materijala, mrežnih stranica i aplikacija za potrebe nastave kako bi bili što pristupačniji svim studentima, a posebice onima s invaliditetom, dok ćemo tijekom tematskog bloka „Iskoraci u administraciji studenata“ predstaviti novosti koje se odnose na svakodnevno poslovanje visokih učilišta sa studentima poput elektronički pečatiranih potvrda i posebne aplikacije u Informacijskom sustavu studentskih prava koja omogućava rad sa studentskim iskaznicama i administraciju studentskih prava onim visokim učilištima koja ne koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU).

Prijenos današnjeg pozvanog predavanja i program nacionalnog tripartitnog sastanka EOSC-a svi zainteresirani, koji su spriječeni pratiti uživo, mogu pratiti na YouTube kanalu Srca.

Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI održava se od 28. do 30. ožujka u prostorima Mozaik Event Centra i  Sveučilišnog računskog centra, a ujedno je i završna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).