Srce dobilo nagradu za najutjecajnije dostignuće u ICT-u u kategoriji Akademija

3. 4. 2024.

Hrvatska udruga za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO), kao jedna od najvećih hrvatskih ICT udruga, prošle je godine nakon 46 godina praćenja razvoja struke uspostavila „MIPRO godišnju ICT nagradu“ s ciljem identificiranja i isticanja posebno vrijednog doprinosa razvoju struke u znanstveno-tehnološkom i gospodarskom smislu.

Kao motiv ove izrazito vrijedne strukovne nagrade izabrano je “Teslino jaje„, eksperiment kojim je Nikola Tesla demonstrirao djelovanje okretnog magnetskog polja, a koje kao simbol ove nagrade označava inovativnost i utjecajnost.

Temeljem pristiglih nominacija, odabrano je pet nagrada u pet različitih kategorija. Sveučilišni računski centar Srce proglašen je dobitnikom za 2024. godinu u kategoriji Akademija, za uspostavu i primjenu distribuiranih računalnih sustava.

Priznanje je to za naše dugogodišnje napore i dosege u građenju zajedničke, nacionalne e-infrastrukture, čiji počeci sežu još u rane 2000-te i uspostavu klastera Isabella te Hrvatske nacionalne grid-infrastrukture. Znanje koje smo od tada stekli bilo je ključno za uspješno dovršenje projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) 2023. godine, kojim smo uspostavili zajedničku nacionalnu  distribuiranu e-infrastrukturu. Izgrađena je mreža od pet podatkovnih centara u četiri grada, uspostavljene su dvije infrastrukturne usluge Napredno računanje i VDC – Virtualni podatkovni centri te je uspostavljen  tim vrhunskih stručnjaka za specijaliziranu podršku znanstvenicima, nastavnicima i studentima u njihovom korištenju. Time je Srce omogućilo znanstvenoj i akademskoj zajednici korištenje naprednih distribuiranih računalnih i spremišnih kapaciteta, uključujući i superračunalo „Supek“.

I ova nagrada nam je daljnji snažni poticaj da nastavimo s građenjem zajedničkih resursa za znanstvenu i akademsku zajednicu.

Uz Srce, ostali dobitnici nagrade MIPRO-a su:

  • Algebra - „Portal za napredno praćenje tržišta rada“ (kategorija Projekti)
  • KONČAR – Digital (kategorija Gospodarstvo) za niz inovativnih proizvoda za tržište
  • Ivan Burazin (kategorija Pojedinci) za razvojno okruženje u oblaku i poslovnost
  • nobelovac Ferenc Krausz (kategorija izvan konkurencije) za izniman svjetski rezultat i doprinos svjetskoj znanosti.

Nagrade će biti uručene na svečanom otvaranju 47. Međunarodnog ICT skupa MIPRO 2024 22. svibnja 2024. u Kongresnoj dvorani Grand hotela Adriatic u Opatiji.