Srce je sudjelovalo na međunarodnoj konferenciji EDEN DLE u Grazu

19. 6. 2024.

Stručnjaci Srca sudjelovali su na godišnjoj konferenciji EDEN DLE koja se održala na Sveučilištu u Grazu u  Austriji od 16. do 18. lipnja 2024. Tema ovogodišnje konferencije bila je „Learning in the Age of AI: Towards Imaginative Futures“, a na konferenciji se okupilo 224 sudionika s 113 obrazovnih ustanova iz 32 zemlje Europe i svijeta. Srce je dugogodišnji član EDEN DLE najveće europske organizacije u području digitalnog obrazovanja te aktivno sudjeluje u aktivnostima koje pridonose implementaciji i oblikovanju digitalnog obrazovanja u današnjem društvu.

Stručnjaci Srca ove godine prezentirali su tri rada iz područja obrazovnih programa te rada Centra za e-učenje Srca. U okviru tematskog bloka „Koje digitalne transformacije su potrebne za učenje i poučavanje u budućnosti?“ doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca i Mirela Ruvić predstavile su rezultate istraživanja o iskustvu i zadovoljstvu studenata sustavom za e-učenje Merlin koji održava Centar za e-učenje Srca. Cilj istraživanja bio je steći bolji uvid u studentsku percepciju sustava za e-učenje, ispitati njihovo zadovoljstvo sustavom i nastavom u virtualnom okruženju. Rezultati pokazuju da studenti sustav za e-učenje smatraju važnim za svoje učenje, prepoznaju fleksibilnost pristupa sadržaju kolegija i svim informacijama o kolegiju. Pokazano je da percepcija studenata o sustavu za e-učenje ovisi o e-kolegijima koje pohađaju, odnosno o tome koliko su nastavnici osposobljeni za korištenje sustava za e-učenje i znaju iskoristiti njegove mogućnosti u dizajnu nastave. Osim toga, studenti preferiraju hibridno učenje i smatraju da su dobro upoznati s korištenjem IKT-a i e-učenja. Ovaj rad Srca bio je nominiran za nagradu za najbolji istraživački rad među 167 pristiglih radova.

Tematski blok „Što je potrebno za poticanje integracije u složeni ekosustav digitalnog učenja?“ započeo je predavanjem Zrinke Popić na temu „Podizanje svijesti o potrebi digitalnih kompetencija u akademskoj zajednici“. Predavanjem su predstavljeni obrazovni programi u obliku kojih Srce akademskoj i istraživačkoj zajednici pruža kvalitetno i raznovrsno obrazovanje u području informatičke pismenosti te stručna i specijalizirana znanja za uporabu resursa, platformi i informacijskih sustava Srca. Također, predstavljen je način dodjeljivanja digitalnih kompetencija obrazovnim programima Srca što je preduvjet za Akademiju Srca koja će osigurati korisnicima da na jednom mjestu i na transparentan način steknu i upravljaju razvojem svojih digitalnih vještina.

Posterom naziva „Aplikacija za samoprocjenu online kolegija“ Domagoj Horvatović predstavio je aplikaciju Srca za samoprocjenu e-kolegija koja omogućava nastavnicima da naprave procjenu svojih e-kolegija i provjere koliko su dobro osmislili i oblikovali svoj e-predmet. Za nastavnike koji se tek uključuju u avanturu održavanja nastave online aplikacija Srca može ponuditi dobre ideje i razjasniti eventualne nedoumice oko uporabe različitih alata i metoda.