Srce na tematskoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu o umjetnoj inteligenciji

7. 6. 2023.

Predstavnik Srca dr. sc. Zoran Bekić sudjelovao je u radu tematske sjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu posvećenu izazovima umjetne inteligencije.

Tematska sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu održana 6. lipnja 2023. godine bila je posvećena izazovima umjetne inteligencije u odgojno-obrazovnom sustavu.

Na sjednici su uz članove saborskog Odbora i druge zainteresirane zastupnike sudjelovali i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Srca, Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i hrvatskih sveučilišta, te udruge CroAI. Srce je na sjednici predstavljao dr. sc. Zoran Bekić, savjetnik ravnatelja.

Uvodno se okupljenima obratila Vesna Bedeković, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu istaknuvši da je „umjetna inteligencija sve prisutnija u svim segmentima društvenog života, a suvremene tehnologije značajno su promijenile današnji odgojno-obrazovni sustav, zbog čega je njihovom primjenom komunikacija između nastavnika i učenika dobila neke nove dimenzije. Obrazovne institucije stoga po vertikali trebaju pratiti tehnološki razvoj, koristiti sve mogućnosti i pozitivne strane novih tehnologija i umjetne inteligencije, pri čemu moraju biti svjesne mogućih rizika i negativnih posljedica u slučaju neprimjerenog načina njihovog korištenja“.

Govoreći u ime Sveučilišnog računskog centra dr. sc. Zoran Bekić je naglasio da smatra nepotrebnim voditi rasprave o apsurdnim tezama o novim tehnologijama (poput onih da će tehnologije učiniti nepotrebnima nastavnike, škole ili sveučilišta), te da umjesto beskonačne elaboracije negativnih scenarija treba brzo i učinkovito stvarati pravni i etički okvir koji onemogućava zlouporabe, osigurava nadzor čovjeka nad radom sustava i osigurava da čovjek donosi konačne odluke, ali i okvir koji je fleksibilan po pitanju omogućavanja odgovarajuće i učinkovite primjene tehnologije.

„Nije realno zabraniti ili izbjegavati uporabu novih tehnologija, umjesto toga potrebno je promišljati i sustavno poticati i implementirati pozitivne scenarije primjene novih tehnologija, pa tako i umjetne inteligencije. S tim u vezi zalažemo se za načela otvorenog obrazovanja i otvorene znanosti, te za izgradnju otvorenih obrazovnih i istraživačkih infrastruktura“, između ostaloga je istaknuo dr. sc. Zoran Bekić koji je izazove vezane uz umjetnu inteligenciju podijelio u tri osnovne skupine: kako kvalitetno iskoristiti UI u procesu obrazovanja i istraživanja, kako osposobiti sve studente i građane da uspješno koriste UI, da se unaprijede njihove digitalne kompetencije, ali i razina digitalne, informacijske i medijske pismenosti, te kako osigurati dovoljan broj stručnjaka za područje umjetne inteligencije.

Na kraju svojeg uvodnog izlaganja dr.sc. Zoran Bekić kratko je predstavio aktualne usluge i planove Srca vezane uz podršku primjeni umjetne inteligencije u sustavu visokog obrazovanja i znanosti. Prije svega to je nedavno dovršeni Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak, koji svojim superračunalnim, računalnim i spremišnim kapacitetima ne samo da podržava digitalnu transformaciju visokog obrazovanja i znanosti, nego može podržati i najzahtjevnije potrebe vezane uz primjenu umjetne inteligencije. U informacijskim sustavima i digitalnim repozitorijima koje gradi Srce prikupljaju se povijesni i aktualni podaci koji trebaju biti važan temelj za buduće sustave koji će koristiti umjetnu inteligenciju u podršci procesa u obrazovanju i znanosti.

Svi sudionici tematske sjednice složili su se da je među izazovima u primjeni umjetne inteligencije svakako i strah od nepoznatog i od promjena koje tehnologije donose.

Nakon izlaganja ostalih sudionika i zanimljive rasprave Vesna Bedeković, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, najavila je formuliranje zaključaka s tematske sjednice i daljnje praćenje teme umjetne inteligencije te zaključila sjednicu o izazovima umjetne inteligencije u odgojno-obrazovnom sustavu riječima kako recept za uvođenje umjetne inteligencije u škole ne postoji te da su promjene toliko brze i nezaustavljive da se nameće zaključak kako je vrijeme velikih reformi prošlost.

Detaljnije o 60. tematskoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu pročitajte na https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/izazovi-umjetne-inteligencije-regulacija-brzina-razvoja-tehnologija-prilagodba.

 

 

Sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu