Srce sudjelovalo na događanju „Superračunalstvo u prirodnim znanostima“

19. 5. 2023.

Na okruglom stolu na temu primjene superračunalstva u prirodnim znanostima na kojem je sudjelovao Emir Imamagić iz Srca raspravljalo se o mogućnostima koje donosi primjena superračunarstva u znanosti, ali i izazovima koje stavlja pred njih.

Srce je 17. svibnja 2023. sudjelovalo na jednodnevnom događanju koje je organizirao Centar za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković naziva „Superračunalstvo u prirodnim znanostima“.

Održano je šest predavanja i okrugli stol na temu primjene superračunalstva u prirodnim znanostima na kojem je sudjelovao Emir Imamagić, predstojnik sektora za Napredno računanje Srca. Tijekom okruglog stola raspravljalo se o mogućnostima koje donosi primjena superračunarstva u znanosti, ali i izazovima koje stavlja pred njih. Između ostalog govorilo se o značaju i utjecaju umjetne inteligencije na optimizaciju postojećih i izradu novih aplikacija za HPC. Sudionici su se dotaknuli i pitanja raširenosti primjene HPC tehnologija među znanstvenicima u Hrvatskoj, te je naglašena potreba angažmana na upoznavanju znanstvenika s mogućnostima HPC-a

Događanje je bilo namijenjeno znanstvenicima i istraživačima u područjima molekularne medicine i biologije, računalne i medicinske kemije i kozmologije koji su željeli steći bolji uvid u najnovija postignuća računarstva visokih performansi (HPC) i umjetne inteligencije (AI).

Jednodnevno događanje organizirano je u sklopu projekta National Competence Centres in the framework of EuroHPC Phase 2 (EuroCC 2). Srce kao nacionalni koordinator na projektu EuroCC 2 u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i drugim članovima nacionalnog konzorcija nastavlja razvijati Hrvatski centar kompetencija za HPC (HR HPC CC). Centar služi kao središnje mjesto na kojem krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave mogu dobiti podršku u razvoju kompetencija u području HPC-a, podršku u pristupu HPC resursima i prijavi projekata, informacije o dostupnim tečajevima, radionicama i natječajima diljem EU i druge usluge u području HPC-a.

Detalje pronađite na stranici događanja

predavaonica u kojoj tri osobe sjede za katedrom, a treća stoji i obraća im se

vizual događanja