Srce sudjelovalo na konferenciji EUNIS 2024

10. 6. 2024.

Tijekom prošlog tjedna od 5. do 7. lipnja u Ateni je održana konferencija EUNIS 2024. Tema ovogodišnjeg izdanja konferencije bila je „Inteligentni digitalni ekosustav za europska sveučilišta“, a okupila je preko 260 sudionika koji su sudjelovali u bogatom programu s više od 140 predavanja i foruma raspoređenih u brojne tematske blokove povezane s temom konferencije „Inteligentni digitalni ekosustav za europska sveučilišta“.

Konferencija je otvorena pozvanim predavanjem prof. dr. techn. Wolfganga Nejdla sa Sveučilišta Leibnitz na temu velikih jezičnih modela i obrazovanja, koje je izazvalo veliku pozornost okupljenih sudionika. U okviru konferencije održane su brojne radionice, tematski blokovi, predavanja i okrugli stolovi, u čemu su sudjelovali i stručnjaci Srca koji su predstavili aktivnosti što ih Srce provodi s ciljem digitalne transformacije sustava visokog obrazovanja RH.

U okviru tematskog bloka „Digitalne diplome“ mr. sc. Nadža Milanović i Matija Kranjčina održali su predavanje „Implementacija digitalnih diploma i registra diploma u Republici Hrvatskoj“ u okviru kojeg su predstavili odrađene aktivnosti proširenja informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) i izgradnju informacijskog sustava evidencija u visokom obrazovanju (ISeVO), što provodi Srce. Predstavljene su glavne karakteristike digitalnih završnih dokumenata, kao i novi moduli novouspostavljenog Digitalnog registra diploma i sustava ISVU.

Tematski blok „Digitalne kompetencije“ započeo je predavanjem Gorane Urukalo Čorkalo pod nazivom „Osmišljavanje tečajeva za digitalne kompetencije akademske i istraživačke zajednice u Hrvatskoj“. U predavanju su predstavljeni obrazovni programi Srca koji omogućavaju kvalitetno i raznovrsno obrazovanje u području informatičke pismenosti, primjene računala, interneta, osnovnih i naprednih aplikacija te IT alata. Također, ti programi omogućavaju usvajanje stručnih i specijaliziranih znanja za uporabu e-infrastrukture i usluga koje Srce već više od 50 godina pruža visokoobrazovnom i istraživačkom sustavu Republike Hrvatske. 

Dr. sc. Ognjen Orel, pomoćnik ravnatelja Srca i predstojnik Sektora za informacijsku infrastrukturu i Filip Bajić sudjelovali su tematskom bloku „Upravljanje iskaznicama i studentske iskaznice“. U predavanju pod nazivom „Poboljšanje kvalitete studentskih iskaznica“ predstavili su kako je umjetnom inteligencijom moguće poboljšati kvalitetu fotografija koje se svakodnevno upotrebljavaju za identifikaciju studenata koristeći metodu višestrukih konvolucijskih neuronskih mreža, uz uporabu računalnih resursa te velike količine dostupnih podataka za obuku neuronskih mreža. Hrvatska je prva članica EU-a koja izdaje studentsku iskaznicu svim studentima upisanim na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj koja je usklađena sa zahtjevima EU-a, što ju čini ujedno i europskom studentskom iskaznicom. Nova studentska iskaznica je putem programskih sučelja koje je razvilo Srce dostupna i u digitalnom obliku u mobilnoj aplikaciji Agencije za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD) Certilia.

Uspostava izvještajnog sustava Srca predstavljena je u tematskom bloku „Poslovna inteligencija“. Koncept i prototip izvještajnog sustava Srca, koji će omogućiti sustavan pregled podataka o korištenju usluga i resursa Srca za pojedinu ustanovu korisnika, predstavile su Marija Tomić i Sabina Rako, pomoćnica ravnatelja Srca i predstojnica Sektora za razvoj i upravljanje uslugama, ujedno i članica EUNIS Enterprise Architecture Special Interest Group.

Izlaganjima stručnjaka Srca predstavljeni su napori koje Srce radi s ciljem da cjelokupnoj akademskoj i znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj pruži pouzdane, dostupne i održive nacionalne usluge i resurse, ali i omogući njihovo maksimalno korištenje.

Eunis_3

Gorana Urukalo Čorkalo drži predavanje

Sabina Rako i Marija Tomić iz Srca


Organizacija EUNIS (European University Information Systems Organisation) okuplja predstavnike ustanova koje se bave politikama, razvojem i uspostavom informacijskih tehnologija u visokom obrazovanju na području Europe, a broji 118 članica ustanova visokog obrazovanja zemalja EU-a. Srce je član EUNIS-a i od 2008. godine redovito sudjeluje putem svojih predstavnika i u generalnoj skupštini organizacije.

Logo konferencije EUNIS