Srce sudjelovalo na konferenciji OPERAS Conference 2024

30. 4. 2024.

U Zadru je od 24. do 26. travnja održana konferencija europske istraživačke infrastrukture OPERAS. Glavna tema konferencije bila je otvaranje suradnje za znanstvenu komunikaciju u području društvenih i humanističkih znanosti. Predstavnici Srca Draženko Celjak, predstojnik Sektora za upravljanje podacima te Ljiljana Jertec Musap, članica tima Hrčka, održali su radionicu Making Scientific Publications More Machine-Readable: A Workshop on Automated Conversion to JATS XML na kojoj su predstavili novi element usluge Hrčak - samostalan alat za kreiranje cjelovitih znanstvenih radova u JATS XML formatu, a kojeg će moći koristiti i urednici časopisa koji nisu uvršteni u Hrčak. 

Podrška za objavu radova u JATS XML formatu u Hrčku postoji dugi niz godina, a od 2023. godine se radi na intenzivnom razvoju u smjeru automatizacije konverzije Open Office dokumenata (docx/Word) u JATS XML, što bi uredništvima časopisa uvelike olakšalo pripremu radova. U planu je omogućavanje pristupa ovoj funkcionalnosti i putem EOSC-ove tržnice.

Konferencija je obuhvaćala niz predavanja, radionica i posterskih izlaganja na temu otvorene znanosti i otvorenog pristupa, kao i usluga uključenih u katalog usluga OPERAS-a. Prikazani su brojni projekti za razvoj znanstvenog izdavaštva koji su u tijeku te su istaknuti izazovi s kojima se susreću društvene i humanističke znanosti poput problema multijezičnosti radova i metapodataka.

OPERAS je europska istraživačka infrastruktura koja trenutno uključuje 44 organizacije iz 17 europskih zemalja. Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu su pridruženi članovi dok je Sveučilište u Zadru, Odjel za informacijske znanosti, jedan od deset ključnih partnera u OPERAS mreži.