Srce sudjelovalo na skupu o izazovima dugoročne održivosti elektroničkih časopisa

3. 10. 2023.

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, 28. rujna održan je interdisciplinarni skup "Izazovi dugoročne održivosti elektroničkih znanstvenih časopisa". Skup je održan s ciljem razmjene iskustava urednika znanstvenih i stručnih časopisa te visokoškolskih knjižničara i informacijskih stručnjaka o važnosti upravljanja i dugoročnog očuvanja znanstvene baštine te dostupnosti elektroničkih publikacija kao izazova za znanstvenu zajednicu u digitalnom dobu.

Program skupa sastojao se od predavanja i panel rasprave te su se sudionici dotakli mnogih pitanja o politikama dugoročnog očuvanja časopisa i mogućnostima arhiviranja časopisa. Predstavnica Srca Ljiljana Jertec Musap okupljenima je predstavila usluge i mogućnosti koje za potrebe znanstvenih časopisa nudi Srce, poput Hrčka koji nudi sveobuhvatnu podršku za izdavački proces od zaprimanja, uređivanja i recenzije radova putem alata OJS (Open Journal Systems) do konačne objave i dugoročnog čuvanja radova na portalu Hrčak. Sve više časopisa se odlučuje na korištenje Hrčak OJS-a stoga su okupljeni najviše interesa iskazali upravo za taj alat. Osim toga, predstavljen je i Dabar kao nacionalno rješenje za objavu i dugoročnu pohranu znanstvene, stručne i kreativne produkcije ustanova.

Istaknuta je potreba hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa za podrškom u uređivačkom procesu te dodatnim edukacijama o korištenju usluga i alata Srca.