Srce sudjelovalo na svečanosti dodjela nagrada pobjednicima 6. Statističkog natjecanja

17. 5. 2023.

U petak 12. svibnja 2023. godine održana je svečanost dodjele nagrada pobjednicima Statističkog natjecanja 2022./2023.

Ovogodišnje šesto izdanje natjecanja Državni zavod za statistiku provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i u suradnji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje s namjerom da srednjoškolcima približi statistiku na zanimljiv i inovativan način te potakne interes za ovu znanstvenu disciplinu.

Gotovo 1 300 učenika i 50 mentora iz ukupno 48 škola diljem Hrvatske okupljenih u 475 ekipa koje su sudjelovale u ovogodišnjem izdanju natjecanja potvrđuju da interes za statistiku i Statističko natjecanje već šestu godinu zaredom ne jenjava. Tijekom proteklih mjeseci natjecatelji su rješavali zadatke iz općeg poznavanja statistike i razumijevanja statističkog teksta, pretraživali baza podataka i, na samom kraju, izradili prezentacije na osnovi zadanog skupa podataka.

Natjecatelji su bili podijeljeni u dvije kategorije: kategorija A za učenike 3. i 4. razreda srednje škole i kategorija B za učenike 1. i 2. razreda. Ekipe koje su osvojile prvo i drugo mjesto u svojoj kategorije natječu se i s ekipama iz cijele Europe, a rezultati te faze natjecanja bit će objavljeni početkom lipnja 2023. godine.

Srce je bilo je jedan od sponzora nacionalne faze natjecanja. Ekipama učenika 3. i 4. razreda srednjih škola (kategorija A), koje su osvojile prva tri mjesta u nacionalnoj fazi, i njihovim mentorima te mentorima ekipa učenika 1. i 2. razreda srednje škole (kategorija B), koje su osvojile prva tri mjesta, Srce je poklonilo tečaj „Upoznavanje sa sintaksom jezika R i njegova primjena u osnovnoj statističkoj i grafičkoj analizi podataka“ u trajanju od 20 školskih sati.

Na svečanoj dodjeli nagrada sudjelovala je i pomoćnica ravnatelja Srca doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić koja je uručila nagrade članovima ekipe FJ iz Novske koja je osvojila 1 mjesto u kategoriji B.

Statističko natjecanje ove su godine kao sponzori uz Srce podržali i OTP banka i Decathlon.