Srce sudjelovalo na svečanosti dodjela nagrada pobjednicima 7. statističkog natjecanja

15. 4. 2024.

Svečanost dodjele nagrada pobjednicima 7. statističkog natjecanja 2023./2024. održana je u petak 12. travnja 2024. godine.

Europsko statističko natjecanje (ESC) je jedinstveno natjecanje koje promiče statističku pismenost, a organizira ga Eurostat (Statistički ured Europske unije) u suradnji s brojnim nacionalnim statističkim uredima Europske unije.

Državni zavod za statistiku u školskoj godini 2023./2024. po sedmi put u Hrvatskoj organizirao je nacionalnu fazu ovoga jedinstvenog natjecanja pod nazivom Statističko natjecanje, sa željom poticanja interesa srednjoškolaca i nastavnika za statistiku.

Na svečanoj dodjeli nagrada prisutne je uvodno pozdravila Linda Kasalo Malić, zamjenica glavne ravnateljice Državnog zavoda za statistiku, a u ime Srca sudjelovala je i pomoćnica ravnatelja Sabina Rako, koja je uručila nagrade članovima ekipe „Tehničar“, koja je osvojila drugo mjesto u kategoriji B – 1. i 2. razredi srednje škole.

Budući da Srce ima dugu tradiciju održavanja obrazovnih aktivnosti iz područja statistike, odazvalo se pozivu Državnog zavoda za statistiku da sponzorstvom u obliku tečaja podrži organizaciju ovog natjecanja. Tako je kao sponzor nacionalne faze natjecanja poklonilo tečaj „Upoznavanje sa sintaksom jezika R i njegova primjena u osnovnoj statističkoj i grafičkoj analizi podataka“ u trajanju od 20 školskih sati ekipama učenika 3. i 4 razreda srednjih škola koje su osvojile prva tri mjesta i njihovim mentorima te mentorima ekipa učenika 1. i 2. razreda srednje škole.