Srce sudjeluje u radu 40-og EURO-IX foruma

14. 5. 2024.

Srce sudjeluje u radu Euro-IX foruma koji se održava od 12. do 14. svibnja 2024. u Heraklionu na Kreti. Domaćin 40-og EURO-IX foruma je GR-IX, Greek Internet Exchange, grčki pandan našem CIX-u (Croatian Internet eXchanege).

Forum Euro-IX održava se jednom godišnje i mjesto je za susrete EURO-IX članova, pokrovitelja i pozvanih stručnjaka iz industrije. Na dvodnevnom događanju članovi European Internet Exchange Association, (skraćeno Euro-IX) razmjenjuju najbolje prakse kroz predavanja i radionice te pojedinačne razmjene ideja i umrežavanje.

Na ovom forumu raspravljalo se oko rezultata i budućnosti same organizacije, kako unaprijediti EURO-IX kako bi bio od što većeg značaja za članice. Neizostavna tema bile su informacije oko različitih direktiva i regulatornih zahtjeva koji su značajni, primjenjivi i utječu na rad IXP-ova, s posebnim naglaskom na NIS2 direktivu. Kroz niz tehničkih tema obrađivane su novosti vezane uz nove tehnologije, Route Servere, 400Gbit/s Ethernet, sigurnost kod peeringa.

Croatian Internet eXchange (CIX) hrvatsko je središte za razmjenu internetskog prometa osnovano i udomljeno u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) 2000. godine. Otvoreno je za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže.

Početkom 2008. godine CIX je postao članicom European Internet Exchange Association, (skraćeno Euro-IX), udruženja europskih središta za razmjenu internetskog prometa čiji je cilj promoviranje kulture otvorene razmjene ideja i iskustava među članicama.

CIX je središnje mjesto za uspostavu izravnih komunikacijskih kanala između davatelja internetskih usluga u Hrvatskoj. Njegova svrha je izbjegavanje nepotrebnog prometa kroz treće mreže, poboljšanje kvalitete i sigurnosti komunikacija te smanjenje troškova davatelja internetskih usluga koji međusobno razmjenjuju podatke. Krajem 2023. godine CIX imao 38 članica i ostvareni promet od 298,8 PB, što je bio porast od 20,4 % u odnosu na 2022. godinu.