Što nova generacija e-infrastrukture HR-ZOO donosi znanosti i gospodarstvu - Srce DEI 2023

22. 3. 2023.

Provedbom projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) uspostavljena je jedinstvena nacionalna zajednička e-infrastrukturu koja će omogućiti daljnji razvoj istraživačkih, inovacijskih i poslovnih kapaciteta znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Ovim projektom izgrađena je mreža od pet podatkovnih centara u četiri grada, unaprijeđene su i modernizirane i tehnološki usklađene Usluge Srca Napredno računanje i Virtualni podatkovni centri te je uspostavljen tim vrhunskih stručnjaka za specijaliziranu podršku znanstvenicima, nastavnicima i studentima u njihovu korištenju.

Konferencija Srce DEI 2023 ujedno je i završna konferencija projekta HR-ZOO te ćemo u programu drugog dana tijekom tematskog bloka Katalog usluga HR-ZOO sudionicima detaljno predstaviti rezultate ovog projekta s posebnim naglaskom na usluge Napredno računanje i Virtualni podatkovni centri (engl. Virtual Data Centres − VDC) koje donose veliki tehnološki, kvalitetni i resursni skok u odnosu na dosadašnje usluge Srca.

Kao svojevrsni uvod u tematski blok održat će se panel „Uloga naprednog računanja u razvoju znanosti i gospodarstva“ tijekom kojeg će panelisti - predstavnici iz znanstvene i akademske zajednice te gospodarstva, iz svoje perspektive govoriti o značaju i utjecaju naprednih tehnologija zasnovanih na računarstvu visokih performansi, na njihovo područje djelovanja te prilikama za daljnji razvoj. 

Panelisti su :

  • Nikola Blažević, Mikrotvornica d.o.o, osnivač i vlasnik
  • dr. sc. Kristian Horvath, Državni hidrometeorološki zavod, načelnik Sektora za meteorološka istraživanja i razvoj
  • akademik Bojan Jerbić, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava
  • prof. dr.sc. Domagoj Vulin, Sveučilište u Zagrebu, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zavod za naftno-plinsko inženjerstvo i energetiku

Panel će moderirati Dobriša Dobrenić iz Srca.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na konferenciji ispunjavanjem obrasca. Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI održava se od 28. do 30. ožujka u prostorima Mozaik Event Centra i Sveučilišnog računskog centra pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Rektorskog zbora Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Srce DEI 2023 ujedno je i završna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).