Svečanim otvaranjem započeo drugi dan programa konferencije Srce DEI 2023 i završna Konferencija projekta HR-ZOO

29. 3. 2023.

Svečanim otvaranjem danas u 9:00 sati započeo je drugi dan programa konferencije Srce DEI 2023 koju Srce organizira i kao završnu konferenciju projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak.

Pozdravnim govorom konferenciju je otvorio ravnatelj Srca Ivan Marić, a nakon toga se prigodnim govorom sudionicima obratila ravnateljica Uprave za visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Dijana Mandić, dok je predsjednik programskog odbora dr. sc. Slaven Mihaljević predstavio detaljno program konferencije.

U tijeku je prvo pozvano predavanje u kojem će dr. sc. Eng Lim Goh govoriti o značaju superračunala i umjetne inteligencije, njihovim posebnostima i dobrobitima koje donose u provedbi znanstvenih istraživanja. Poseban naglasak bit će na odnosu između naprednog računanja i umjetne inteligencije te o tome kako se ta dva područja međusobno razvijaju, koje su razlike i sličnosti među njima te kako jedno utječe na drugo. Također govorit će i o primjeni naprednog računanja u razvoju umjetne inteligencije (npr. primjena GPU-eva u AI intenzivnim algoritmima), te o ulozi koju umjetna inteligencija sve više ima u znanosti i obrazovanju, ali i u poslovanju tvrtki.

Temom superračunala i naprednog računanja bavit ćemo se i tijekom panela „Uloga naprednog računanja u razvoju znanosti i gospodarstva“ kada će panelisti - predstavnici iz znanstvene i akademske zajednice te gospodarstva, iz svoje perspektive govoriti  o značaju i utjecaju naprednih tehnologija zasnovanih na računarstvu visokih performansi, na njihovo područje djelovanja te prilikama za daljnji razvoj. Panelisti su: Nikola Blažević, osnivač i vlasnik Mikrotvornica d.o.o, dr. sc. Kristian Horvath, načelnik Sektora za meteorološka istraživanja i razvoj u Državnom hidrometeorološkom zavodu, akademik Bojan Jerbić, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava te prof. dr.sc. Domagoj Vulin, Sveučilište u Zagrebu, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zavod za naftno-plinsko inženjerstvo i energetiku, a panel će moderirati Dobriša Dobrenić iz Srca.

Nakon toga u tematskom bloku Katalog usluga HR-ZOO predstavit će se rezultati uspješno završenog projekta HR-ZOO, dok će temama iz visokog obrazovanja baviti tematski blokovi „Mikrokvalifikacije u visokom obrazovanju“ te „e-Sveučilišta“.  U okviru tematskog bloka „Znanstveno izdavaštvo i Hrčak“ stručnjaci Srca će sa brojnim dionicima znanstvenog izdavaštva tijekom panela razgovarati o potrebama širenja portala u smjeru omeđenih publikacija i vjerojatnosti da izdavači knjiga budu suglasni s principima otvorenog pristup, dok će tijekom tematskog bloka „Kvantne komunikacije“ panelisti razgovarati o ulozi kvantnih komunikacija u budućnosti i njihovom utjecaju na sigurnost te će biti predstavljen projekt CroQCI.

Konferencija Srce DEI održava se od 28. do 30. ožujka 2023. godine u prostorima Mozaik Event Centra i Sveučilišnog računskog centra.

Dio programa konferencije Srce DEI 2023 prenosit će se na YouTube kanalu Srca :

Program DEI Srce 2023