Uspješno održan 13. MoodleMoot Hrvatska

21. 6. 2023.

U organizaciji Srca 15. i 16. lipnja 2023. održan je MoodleMoot Hrvatska 2023 – tradicionalno godišnje okupljanje moodlera – onih koji koriste sustav za e-učenje Moodle ili su zainteresirani za njega.

Centar za e-učenje Srca ovo okupljanje organizira već 13. godinu za redom s ciljem razmjene iskustva, ostvarivanja suradnje i stvaranja regionalne mreže korisnika povezanih sa sustavom Moodle u interaktivnu suradničku mrežu. Sustav Moodle je najrašireniji sustav za e-učenje u svijetu i izgrađen je na platformi otvorenog koda (engl. Open Source) te je i u Hrvatskoj najzastupljeniji sustav za e-učenje. Sustav za e-učenje Merlin, koji održava Centar za e-učenje Srca, također je temeljen na sustavu Moodle.

MoodleMoot Hrvatska 2023 ove je godine, nakon nekoliko godina online održavanja, ponovno održan uživo u prostorijama Srca. U okviru programa održana su dva pozvana predavanja, 11 izlaganja i 6 radionica.

Program prvog dana događanja započeo je panelom „Može li digitalno obrazovanje bez umjetne inteligencije? – izazovi, prilike i prijetnje“ u kojem su kao panelisti sudjelovali: izv. prof. dr. sc. Tihomir Katulić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Lidija Kralj, međunarodna analitičarka i stručnjakinja za podatke i umjetnu inteligenciju u obrazovanju, izv. prof. dr. sc. Tomislav Stipančić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i izv. prof. dr. sc. Tomislav Volarić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije Sveučilišta u Mostaru, a moderirala ga je pomoćnica ravnatelja Srca doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić.

Osluškujući potrebe i povratne informacije s prethodnih MoodleMoot skupova, ove smo godine organizirali veći broj radionica, omogućivši tako sudionicima stjecanje praktičnih znanja upotrebe različitih modula sustava Moodle. Radionica o obrnutoj učionici koju je održao prof. dr. sc. Mirza Žižak s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izazvala je veliki interes sudionika, a slijedilo ju je pozvano predavanje na istu temu koju je održao izv. prof. dr. sc. Miloš Bajčetić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu. Tu su još bile i radionice o izradi aktivnosti Lekcija, vrsti pitanja Formule, ponovnoj uporabi H5P sadržaja, oblikovanju digitalno pristupačnih sadržaja te o alatima za suradničko učenje.

Uz radionice, sudionici su mogli čuti i brojne primjere iz prakse koji su predstavljeni tijekom izlaganja sudionika, ne samo iz Hrvatske već i iz Slovenije i Makedonije.

Na ovogodišnjem MoodleMootu okupilo se oko 70 sudionika iz Hrvatske i regije koji su tijekom dva dana prezentirali i raspravljali o sustavu Moodle i njegovim mogućnostima kao i načinima primjene u nastavi.

MoodleMoot Hrvatska 2023 je službeni MoodleMoot za Hrvatsku i nalazi se na listi registriranih MoodleMoot događanja u svijetu. Tako je i jedno od pozvanih predavanja održala Marie Achour (Global Head of Product for Moodle at Moodle HQ) te je predstavila novosti koje nas čekaju u sljedećim inačicama ovog sustava za e-učenje.

Program ovogodišnjeg MoodleMoota, snimke i prezentacije dostupni su na web stranicama Srca.

MoodleMoot Hrvatska 2023